Епидемија морбила у Прокупљу

Након што је хигијенско-епидемиолошка служба прогласила епидемију малих богиња у Прокупљу, стање оболелих пацијената се полако стабилизује. Међу пацијентима има и деце и одраслих особа. Нема нових оболелих пацијената. Као што је познато, од десеторо оболелих, осморо је хоспитализовано у Општој болници „Др Алекса Савић“ у Прокупљу. Стање свих пацијената је стабилно и нема животно угрожених.

Почетни симптоми морбила су повишена телесна температура праћена осипом на кожи, па се свима који примете сличне симптоме препоручује да се одмах јаве свом лекару како би на време били адекватно збринути. Важно је развити свест код људи о опасностима везаним за богиње и спречити даљи развој епидемије – кажу у Дому здравља. Треба напоменути да је потребно да се просторије за становање што чешће проветравају и избегавају контакти са особама за које постоји сумња да су оболеле, јер се мале богиње преносе ваздухом, кашљем, кијањем и непосредним додиром.

Портпарол Дома здравља, Виолета Марковић, каже да су све оболеле особе невакцинисане. Једина заштита је вакцина ММР, која је последњих година на лошем гласу, па су неки од пацијената изабрали да се не вакцинишу на време.

Ово је друга епидемија малих богиња на територији прокупачке општине, након што је крајем јануара у Житном потоку у једној породици проглашена „кућна епидемија“.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*