Школовање младих за потребе привреде

Дуално образовање је модел реализације наставе у систему средњег стручног образовања и васпитања у ком се кроз теоријску наставу и вежбе у школи, и учење кроз рад код послодаваца, стичу и усавршавају вештине и способности за самостално обављање послова и радних задатака, истакнуто је на предавању под називом „Инфо дан о дуалном образовању”, које је у организацији Регионалне привредне коморе Нишавског, Топличког и Пиротског округа одржано у прокупачкој Гимназији.

Директорима средњих школа, представницима Националне службе за запошљавање-филијале у Прокупљу и локалне самоуправе, као и привредницима о циљевима, моделима и примени Закона о дуалном образовању говорио је начелник Школске управе у Нишу Драган Гејо и представници РПК у Нишу.

-Закон о дуалном образовању, који је усвојен средином новембра 2017. године, примењиваће се у школској 2019/2020. години. Учење кроз рад је организован процес током кога ученици, под вођством и надзором инструктора и координатора, код послодаваца стичу компетенције за рад за одређена занимања. План реализације учења кроз рад садржи опис активности, место и динамику остваривања учења кроз рад, и доноси се у сарадњи средње школе и послодаваца, рекао је Гејо и додао да у наредном периоду треба организовати још оваквих предавања на којима би се школе што више упознале са потребама привреде овог дела Србије и прилагодиле своју политику уписа потребама привредних субјеката.

На предавању је, поред осталог, истакнуто да су циљеви овог вида образовања стицање, усавршавање и развој компетенција у складу са потребама тржишта рада; обезбеђивање услова за запошљавање по завршеном школовању; развијање предузимљивости, иновативности и креативности сваког појединца ради његовог професионалног и каријерног развоја и развијања способности за тимски рад.

-На овим предавањима, директоре средњих школа и представнике привредних субјеката настојимо што више да упознамо о предностима и доприносу дуалног образовања. Један од стратешких циљева новог начина образовање јесте да се млади школују за потребе привреде, да из школских клупа могу брзо да се запосле и дају свој радни допринос, рекла је представник РПК у Нишу Јелена Чворовић и позвала привреднике да се већ сада могу изјаснити да ли желе да се укључе у процес дуалног образовања.

Привредни субјекти већ сада могу да потпишу уговор о намери да желе да се укључе у процес дуалног образовања и исти пошаљу  Привредној комори Србије.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*