Успех полиције у Прокупљу: Смањен број кривичних дела, стање јавне безбедности стабилно

Стање безбедности на подручју Полицијске управе у Прокупљу у 2018. години знатно је унапређено у односу на претходну, 2017. годину, саопштио је начелник Одељења криминалистичке полиције ПУ Прокупље Мирољуб Цакић.

-Томе у прилог говори чињеница да је за око седам одсто смањен број кривичних дела општег криминалитета, што значи да је у 2018. години евидентирано 531 кривично дело, док је тај број у 2017. години износио 571. Забележен је један случај убиства у покушају, који је и расветљен од стране полицијских службеника у Прокупљу, истакао је Цакић и додао да у прошлој години није  евидентиран ниједан случај кривичног дела убиства.

Стање јавне безбедности оцењено је као стабилно и повољно, јер подаци говоре да је у свакој области рада ПУ Прокупље  забележен успех.

Смањен је и број кривичних дела тешких телесних повреда, којих је у 2018. било шест, док је у 2017. години забележено чак 15 кривичних дела тешких телесних повреда. Када су у питању кривична дела тешких крађа, тај број је мањи за 10 у односу на 2017. годину, а према подацима ПУ Прокупље, забележен је и мањи број кривичног дела крађе, али и разбојништва.

Како је прецизирано, током 2018. године евидентирана су 62 кривична дела насиља у породици, док је у 2017. извршено 75  ових кривичних дела.

-Од када је почео да се примењује Закон о спречавању насиља у породици, од 1. јула 2017. године, изречено је укупно 558 хитних мера и то 122 хитне мере привременог удаљења насилника из стана и 436 хитних мера привремене забране починиоцу да контактира жртву насиља, саопштио је Цакић.

Према његовим речима, један од приоритета у раду ПУ Прокупље и самог МУП-а је борба против трговине наркотицима, где је такође остварен велики успех.

-Почетком септембра 2018. године, у акцији Управе криминалистичке полиције Републике Србије, на нашем подручју заплењено је 10 килограма опојне дроге хероин и том приликом   ухапшене су две особе. Прошле године спроведено је још осам акција, а наши службеници запленили су 24 килограма марихуане, више од 1,1 килограм хероина, мању количину кокаина и 52 таблете са списка психоактивних супстанци. Против 84 лица поднете су кривичне пријаве због неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога и неовлашћеног држања опојних дрога, наводи начелник Одељења криминалистичке полиције ПУ Прокупље Мирољуб Цакић.

И у области јавног реда и мира забележен је мањи број прекршаја. У 2017. години поднето је 65 прекршајних пријава,  а 2018. године пет мање.

Полицијска управа доста пажње посвећује едукацији деце и омладине и у том смислу организована су разна предавања у основним школама на територији Прокупља. Тако је у 2018. години одржано 165 предавања на тему „Насиље као негативна друштвена појава“, „Превенција и заштита деце од опојних дрога и алкохола“, „Безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа“ и „Превенција и заштита деце од трговина људима“.

-Што се тиче стања безбедности саобраћаја, у 2018. години поднете су 7073 прекршајне пријаве, од којих се 2913 прекршаја односи на прекорачење дозвољене брзине, 367 против возача под дејством алкохола, док су за непрописно паркирање поднете 844 пријаве, саопштио је заменик командира Саобраћајне полиције ПУ Прокупље Милан Грујић.

Он је такође истакао да је за 14 одсто смањен број саобраћајних незгода у 2018. години у односу на претходну годину, као и број настрадалих.

-Ради унапређења безбедности саобраћаја, спроводимо акције, како на републичком, тако и на локалном нивоу. Већи акценат усмерили смо на узрочнике саобраћајних незгода, а то су неприлагођена брзина и управљање возилом под дејством алкохола, рекао је Грујић.

Он је овом приликом истакао и сталну едукацију која се спроводи у свим школама на тему „Основи безбедности деце“ и која траје током целе школске године за ученике првог, четвртог и шестог разреда. У овој акцији ангажовано је око 500 полицијских службеника.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*