Стогодишњица ослобођења Србије у Првом светском рату обележена концертом, отварањем Спомен-парка и путовањем Удружења потомака ратника 1912-1920. ‒ Прокупље

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Стоту годишњицу ослобођења и победе Србије у Првом светском рату Удружење потомака ратника 1912-1920. ‒ Прокупље обележило је различитим активностима. Посебно издвајамо гостовање камерног састава за уметничку и традиционалну музику ,,Савинија” из Београда са концертом „Антологија песама и мелодија Првог светског рата”. Концерт у Прокупљу одржан је у склопу циклуса концерата посвећених стогодишњици ослобођења Србије које састав ,,Савинија” изводи у различитим крајевима наше земље, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије  и суорганизацију Удружења. На концерту смо слушали песме и мелодије из времена Великог рата које су донеле уметничко-историјску слику времена и подсетиле на славне догађаје страдања и ослобођења.  Публика која је окупила потомке чувеног Гвозденог пука пратила је програм са посебним интересовањем и одушевљењем, а уметницима ,,Савиније” у име Удружења посебно се захвалио председник Рафајло Јоксимовић и истакао значај обнављања сећања на године подвига Србије у Првом светском рату. Иако је летњи пљусак онемогућио извођење овог програма на Тргу топличких јунака, концерт је изведен у Галерији Народног музеја Топлице „Божа Илић” (16.јуна).

[ngg src=“galleries“ ids=“77″ display=“basic_thumbnail“]

     У овој години (12. октобра) Удружење потомака било је суорганизатор отварања Спомен-парка и откривања споменика Гвозденом пуку ‒ монументалног дела прокупачког вјара Чедомира Ристића. Манифестација  је одржана на државном нивоу, присуствовале су бројне званице из државног врха као и велики број грађана.

     У циљу развијања патриотизма, родољубља и јачања духовних вредности, а поводом догађаја инспирисаних стогодишњицом ослобођења територија и   присаједињења Војводине Србији Удружење је организовало тематско образовно путовање (18. и 19. октобра) и обилазак Новог Сада, Петроварадина, Сремских Карловаца и манастира Фрушке Горе. 

      Удружење делује у Прокупљу и константно је отворено за пријем нових чланова, као и подмлатка. Заинтересовани се могу јавити код председника Удружења Рафајла Јоксимовића. 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*