
Домаћи хумус са туршијом
[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“63″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]
Потребни састојци (за 6 особа) :
250 г сирових леблебија
1 кашичица соде бикарбоне
150 г тахинија (уље печеног сусама)
4 кашике лимуновог сока
4 чена белог лука
100 мл хладне воде
Со
Начин припреме :
Леблебије потопите у дупло већу количину воде и оставити да преноћи у фрижидеру.
Наредног дана оцедите леблебије. Ставите је у шерпицу и поспите содом бикарбоном и на средњој температури, уз стално мешање, пропеците 2-3 минута. Додајте 1,5 л воде и пустите да прокључа.
Скините пену са врха ако се појави и кувајте око 30 минута. Време кувања зависи од свежине леблебија, слободно пробајте и видите колико је кувана. Готове леблебије се лако располове када их благо притиснете, али не треба да се прекува и распада у кашу.
Процедите и скините кожицу која се лако скида (могуће је и прескочити овај корак) и пребаците у блендер.
Миксајте док не добијете пасту па онда додајте остале састојке и наставите да миксате до 5 минута, како бисте добили кремасти намаз.
Пребаците намаз у теглицу и оставите да одстоји 30 минута пре служења или га ставите у фрижидер. Ако га служите као мезе уз пита хлеб (врста блискоисточног хлеба) или штапиће од киселог поврћа – туршије, обавезно га извадите из фрижидера 30 минута пре служења. Ако га користите као намаз у сендвичима, онда не морате.
Пријатно!
Буди први са коментаром