Ексклузивно за наш портал – Наш примарни задатак је утврђивање истине – Др Дарко Лакетић

Србија је једна од ретких земаља која је храбро покренула решавање проблема који се тичу пораста броја оболелих од различитих болест и великог броја преминулих под утицајем отровних материја у одређеним подручјима, која су, нарочито опасна постала након бомбардовања 1999. године. Др Дарко Лакетић, народни посланик и председник Комисије за утврђивање последица бомбардовања, нашао је времена да одговори на нека питања везана за ову тему и за још неке теме, која заокупљају грађане ових дана.

Уважени господине посланиче, колико је борба ове Комисије препозната у свету и у земљама чланицама НАТО пакта?

Борба и задатак Комисије, која је формирана везано за последице НАТО бомбардовања, могу рећи, да је позната не само у земљама чланицама НАТО пакта, већ и у свету. Да ли се то неком допада или не, то је већ друга ствар, али је најбитнија и суштинска ствар, да ми, управо, у нашој земљи,имамо пораст одређених малигних обољења, одређених конгениталних аномалија и обољења крвиИз тих разлога,неопходно је да утврдимо шта је узрок свега тога. Осим тогами имамо, управо, пораст ових обољења, након НАТО бомбардовања и наш примарни задатак јесте утврђивање истине.

 

Поред италијанског Парламента и бројних НВО, да ли су се још неке земље јавиле поводом узимања учешћа у истрази?

Што се тиче италијанског Пармалента и њихове Комисије за истрагу утицаја ефеката загађене  еколошке средине на здравље људи, могу рећи, да искључиво Италија има такву врсту комисије, док остале, не само НАТО чланице, већ и земље које нису НАТО чланице немају. Поред Италије, такву комисију има и Србија и задатак је сличан као код комисије италијанског Парламента, с тим што је анализа и рад италијанске Комисије, доминантно, био оријенстисан ка утврђивању обољевања италијанских војника који се налазе у мисијама, у страним земљама, пре свега, у оним земљама где је животна средина контаминирана и на тај начин је практично, једна повећана смртност Италијанских војникадовела до тога да се формира таква комисија и утврди повезаност свих тих узрока, односно,… повезаност контаминиране средине са повећаним обољевањем.

 

Грађани Србије су свесни последица бомбардовања и негативног утицаја осиромашеног уранијума. Са коликим препрекама се сусрећете, како би и друге земље прихватиле да је велики проценат оболелих од малигних болести, као и велики број преминулих од истих, управо последица бомбардовања?

Поред тога, што су грађани Србије свесни негативног утицаја бомбардовања и осиромашеног уранијума, можемо рећи даврло је тешко и врло је шкакљиво, доказати одређена обољења која настају као последица више фактора, деловањем више фактора. Дакле, говорим сада о медицинском аспекту и медицинској методологији.

Међутим, уколико ми на одређеној територији која је интезивно гађана одређеним пројектилима  који су богати,изузетно богати одређеним токсичним материјама, попут осиромашеног уранијума или се, пак, јавило изливање и ослобађање одређене  концентрације  токсина услед бомбардовања, дакле, неких објеката који су у себи садржали одређене токсине, попут петрохемије, попут трафостаница итд.и када је дошло до ослобађања одређених отрова, онда можемо рећи да једном компаративном анализом  здравља, дакле, и обољевања популације, одређене старосне доби у оном граду где се јавило обољевање, односно где се, пре свега, догодио тај аксидент са токсинима у односу на други град где није билогађања. Долазимо до једне, да кажем, претпоставке да је болест настала, пре свега, као последица деловања одгворајућих токсина. Оно што је такође битно, а везано за ово испитивање, јесте да ми имамо, заиста, на територији Републике Србије  доста локација које су гађане осиромашеним уранијумом и те локације се доминантно налазе на простору Косова и Метохије, на простору јужнеСрбије се налазе на територији општине Бујановац, Прешево и Врање.

Што се тиче деловања, директног деловања, осиромашеног уранијума, говорим о његовом штетном деловању, ту могу рећи, да је још 1993., 1994. године италијанска војска упозорена од америчких снага на штетне ефекте употребе ове муниције. Међутим, италијанска војска, односно,  италијански војници када су упућени у сектор Метохије, на Косову и Метохији, дакле, отишли су тамо, практично, неспремни, говорим сада о РБХО заштити, дакле о заштити самих војника. За разлику од америчких војника, италијански војници нису били довољно заштићени од НОКСИ, спољашних чинилаца токсина, на адекватан начин. Из тих разлога се код италијанских војника, дефинитивно, десило повећано обољевање.

 

Који су наредни кораци Комисије? Да ли имате у плану ангажовање још неких сведока?

Што се тиче наредних корака Комисије пре свега, у наредном периоду, у наредних десетак дана, ће се формирати, једно стручно тело, дакле тело састављено од стручних лица, пре свега лекара, али и стручњака из области права, из области одбране, које ће на један адекватан начин се професионално, научно, методолошки бавити том проблематиком. Након тога,читава Комисија дакле, одлази у Врање, ићи ћемо у Врање, где ћемо обићи не само терен, већ ћемо се упознати и са сведочењима многих лица, и цивила, и војника, који су пресвега, учествовали у одређеним дешавањима, дакле, на територији која је била контаминирана. Неки су живели, неки 
су били активни војници итд, неки су учествовали у асанацији терана, али све их заједнички и заједно спаја, пре свега,чињеница да су оболели. Неки су и преминули, па ће сведочење бити са њиховим члановима породице. Такође, тућемо прикупити директно од стране здравствених, дакле,медицинских установа, медицинску документацију.

 

Састанак са Ђан Пјером одвијао се иза затворених врата. Можете ли да нам откријете неке   појединости из поверљиве документације коју сте добили?

Што се тиче састанка са Ђан Пјером Скануом који је био иза затворених врата, пре свега, зато што је седница била затворена за јавност, рећи ћу, неке појединости ћу открити, колико  је наравно, то могуће... Рећи ћу вам да је Ђан Пјеро Скану донео готове пресуде, дакле извршне пресуде из италијанског суда, пресуде које су добили италијански војнициДобили су отштету одговарајућу од стране италијанског суда. Добили смо неколико тих готових извршних  пресуда, такође ми смо успели да од господина Скануа и од  његове Комисије добијемо комплетну документацију, сва сведочења која је комисија имала, такође сву релавантну документацију коју су они прикупили од
 различитих институција, а која је веома значајна ,управо, у процесу тог доказивања, коју су они радили. Договорили смо такође и директну комуникацију са правним и тужилачким тимовима које су они поседовали у Комисији и као консултанте ћемо, такође, узети поједине чланове Комисије који нам буду били потребни.

 

С обзиром на то да сте успели у томе да Прокупље добије статус града, шта грађани могу очекивати по питању побољшања квалитета живота?

Што се тиче добијања статуса града, везано за Прокупље, пре свега, што се добијања статуса града тиче, можемо рећи, да ће Прокупље имати вишеструку корист. Прва корист јесте разлика у трансферу, Општина Прокупље, а сада Град Прокупље, ће имати већи трансфер у износу од 45 милиона динара годишње. Са друге стране Прокупље ће морати да има све  атрибуте града, говорим сада о институцијама, организацијама, деловима општинске управе које сада нема, попут комуналне полиције, попут института за јавно здрављеитд, итд. Такође, сада Град Прокупље следује нова систематизација у градској управи и формирање градских управа, сада имамо општинска одељења, та нова систематизација носи са собом и веће коефицијенте за запослене, дакле веће зараде, али са друге стране, и дефинитивно, нећемо бринути о вишку  запослених .

 

Прокупље је одувек било место, сада и град са великим развојиним потенцијалима. Многи су то препознали, а један од њих је и др Дарко Лакетић. Са друге стране, Србија је земља која је кроз историју претрпела много катастрофа, укључујући и уништавање њеног становништва на различите начине. Др Лакетић је решио да расветли део те историје и открије нам одговор на болна питања, која се тичу свих нас и тиште нас јако дуго. До истине стижу само најхрабрији!

27 Коментара

  1. Prokuplje je zasluženo dobilo status grada. Zahvaljujući dr Laketiću nemamo viška zaposlenih a biće i novih radnih mesta. Uz to se bori da se konačno sazna istina u vezi posledica bombardovanja Srbije koju svi želimo da znamo.

  2. Pozdrav i podrska doktoru Darku u ovom poslu! Puno uspeha i otkrice istine vam zelim..ovaj portal nam pruza uvid u realnu situaciju, ima dosta dobrih nepolitickih tema koje volim da procitam..ovako nesto je trebalo Prokuplju…realni, nenametljivi

  3. Пораст оболелих од малигних болести после 1999 је јасан показатељ да постоји узрочно-последична веза између бомбардовања и пораста оболелих.

  4. Kada imate x primera u svojoj okolini koji su oboleli od maligniteta i vidite kakve muke prolaze a pritom znate da su trudili da vode zdrav zivot,jasno vam je da su to katasrofalne posledice osiromasenog uranijuma i svih toksina koji su se oslobadjali tokom bombardovanja.Moja maksimalna podrska ide Dr Darku u nameri da istraje kako bi istina izasla na videlo i pomogne u lecenju ljudi koji se suocavaju sa ovim teskim bolestima.

  5. Hvala Bogu da neko ima hrabrosti da kaze i dokaze istinu koja je od ogromnog znacaja za nasu zemlju i narod!!! Samo napred ovo svaki stanovnik nase zemlje podrzava i zeli da se u celom svetu cuje istina koliki je zlocin bilo bombardovanje SRJ.verovatno ce ovi koji su primali pare da ne otvaraju ovaj slucaj i sad imati sta da kazu protiv ove inicijative Vlade Srbije!!!

  6. Odavno je Prokuplje zaslzyilo status grada, ali nam ga niko do sada nije obezbedio do Dr Laketica! Hvala mu na tome! Samo zavidnici mogu sumnjati u to da ce nam sada biti bolje, svaki progres i napredak, donose boljitak, koji mozda nije odmah uocljiv, ali sada ce biti.

  7. Svakodnevni smo svedoci najblizih oko nas kako primecuju oboljenja koja ranije nisu imali.. Sve to govori o tome kolike je posledice NATO ostavio na zdravlje ljudi! Verujemo i nadamo se da ce ova teme rasvetliti mnoge slucajeve kao i da ce uticati na to da se mnoge bolesti otkriju na vreme ili preduprede.. Pored pokretanja ove teme koja je od velikog znacaja za sve gradjane Srbije, mozemo primetiti da se iz dana u dan stvari u zemlji menjaju bilo da je to vezano za kulturu, sport, istoriju, ekonomiju.. Posebnu srecu osecaju gradjani Toplice jer polako pocinju da se otkrivaju i bogatstva istorije i kulture njihovog kraja..

  8. Samo napred laketicu valjda ce neko nekada da prizna u Srbiji kad bude došao da je istina u našim rukama i da su bacili tona i tona uraniuma u našoj zemlji .Docice istina na videlo pa makar 50 godina i Nemci se krili sta su radili poljacima za vreme drugog svetskog rata pa ako se secate Nemacki Ministar Willi Brand je kleko na kolenima pred celim svetom i poljskim narodom kako bi se poklonio i trazio oprostaj nemamo mi ništa od njihovih kolena i klecanja nego se vi laketicu borite za nadoknadu kao i svi tu su milijarde stete i do sada hiljade obolelih i umrlih od tih zlocinaca belosvetskim ološima ????.

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*