Град Прокупље данас слави славу

 

У храму Светог Великомученика Прокопија, поводом храмовне, али и градске славе Прокупља, Његово Преосвештенство митрополит нишки господин Арсеније, данас 21. јула, служио је свету архијерејску литургију, са свештенством топличким и прокупачке цркве Светог Прокопија.
Митрополита нишког г. Арсенија, пред прокупачком црквом, пре почетка празничне литургије, дочекали су градоначелник Прокупља Мирослав Антовић, председник Скупштине Дејан Лазић, чланови Градског већа, представници Војске и Полиције, јавних установа и институција, чланови културно уметничких друштава, као и многобројни грађани Прокупља и Топлице.


Надахнуту беседу казивао је митрополит нишки г. Арсеније и у њој нас подсетио и на значај дивних Божјих угодника, какав је био и Свети Прокопије, као и о ономе што нас они, сведочећи својим животом и вером у Васкршњег Господа, уче до данашњег дана.


-Свети Прокопије је заштитник нишке епархије, с обзиром на то да су његове мошти најпре почивале у Нишу, у некадашњој цркви Светога Прокопија, где је било седиште нишких епископа. Од 14. века, његове мошти су ево овде у вашем граду, по коме је он и добио име. Нека је срећно и благословено и нека Вас Свети Прокопије чува и штити, а посебно у овим данима искушења на глобалном и светском нивоу за целу планету. Да молитвама Светог Прокопија и свих светих, Господ најпре сачува оно што нам је најпре преко потребно, а то је мир у свету, а затим здравље и све остало, истакао је између осталог, митрополит нишки г. Арсеније, благосиљајући присутне.
После празничне литургије, освештани су дарови и пререзан славски колач. Овогодишњи колачар био је градоначелник Прокупља Мирослав Антовић, а ову лепу дужност, на себе је, за идућу годину преузео Архијерејски намесник Топлички, протојереј- ставрофор Слободан Петровић.
Свечаној литургији су поред представника Града Прокупља, присуствовали и представници Војске и Полиције, јавних и културних институција града, хор цркве Светог Прокопија и многобројни становници топличког краја.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*