Изложба о црквама и манастирима у Топлици

 

 
 

Поводом славских свечаности у галерији ,,Божа Илић” отворена је изложба ,,Српске цркве и манастири у Топлици”, аутора музејског саветника, историчара Дарка Жарића. Она садржи податке и фотографије о манастирима и црквама у Топлици.

-Некад је у Топлици било 154 манастира, цркава и црквишта, данас када бројимо, манастира има пет и 34 цркве. Зато је ова изложба својеврсно и важно подсећање на хришћанску прошлост нашег краја, наравно уз осврт на садашњост. Већ 10 година се бавим овом тематиком, па ће тако круна свега тога бити моја монографија, koја ће се звати ,,О хришћанству у Топлици”, а која ћу објавити у септембру ове године, рекао је на отварању ове изложбе њен аутор.

Отварању изложбе присуствовао је и протојереј прокупачке цркве, отац Никола Илић, који је присутне подсетио на велико богатство Топлице и њену значајну историјску, хришћанску и културну баштину.

Галерију „Божа Илић”, обишли су и изложбу погледали и градоначелник Прокупља Мирослав Антовић и чланови Градског већа.

Директорка Народног музеја Топлице, Љиљана Красић која је отворила изложбу ,,Српске цркве и манастири у Топлици”, позвала је све Прокупчане да буду део славских свечаности и дођу на отварање још једне значајне изложбе вечерас у прокупачком Музеју.

Реч је о изложби ,,Иконе из цркве Светог Прокопија”, чијем отварању у 18 часова ће присуствовати и Његово Високопреосвештенство Митрополит нишки Арсеније.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*