Како се заштитити од земљотрeca?


Земљотрес јачине 3,7 степена Рихтерове скале погодио је у недељу Врање, а потрес је пробудио и узнемирио становнике овог краја. То је један од 10 земљотреса који је у истог дана погодио овај град на југу Србије.
Прича из Врања доказ је да се земљотреси дешавају често али је, срећом, већина њих слабијег интензитета који не изазива оштећења.
Земљотрес се не може предвидети, али се на неки начин, уз наше савесно понашање, може спречити.
Правилна градња, једна је од превенција земљотреса.
– Градња мора да се прилагоди, како би могла да издржи много јаке земљотресе. Зависно од тла, постоје и одређена правила градње а требало би да постоје и ригорозне контроле. Чије тло ће се затрести не можемо предвидети али можемо бити припремљени како не би дошло до материјалне штете а посебно како бисмо сачували људске животе. Одговорна градња је једина превенција у случају земљотреса, кажу научници.
Сеизмолози, геолози, они који доносе добре прописе, они који просторно планирају, пројектанти, инвеститори, грађевински радници, надзорни органи, они који одлучују где се и шта може градити, сви они су важни чиниоци у спречавању катастрофа. И сви морају да делују удружено јер је у овом случају мора се деловати превентивно.
Подсећамо, како би се смањио ризик од природних катастрофа, Град Прокупље се укључио у реализацију пројекта „Јачање отпорности на природне катастрофе и унапређење стратегија приправности 2 (ПРЕПС 2)“, који финансира USAID а реализује CRS у сарадњи са Caritasom Србије и Човекољубљем. У оквиру пројекта, спроводи се кампања подизања свести јавности о значају превенције, у оквиру које је настао и овај чланак, а за чији садржај је искључиво одговоран аутор ових редова.
Важно је знати, уколико дође до земљотреса, требамо остати мирни и присебни.
– Спустите се на под, склупчајте и заштитите главу. Ако сте у кући, нађите заклон на местима као што су довратници, носећи зидови, испод стола. Удаљите се од стакла, лустера, полица. Избегавајте степениште и лифтове. Останите у кући док потрес не престане, и никако не излазите на терасу или балкон, пише у Водичу за понашање у ванредним ситуацијама.
Наиме, у оквиру пројекта ПРЕПС, Caritas Србије је у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације креирао Водич за понашање у ванредним ситуацијама, који бесплатно можете преузети ОВДЕ https://caritas.rs/pdf/VodicZaPonasanjeUVanrednimSituacijama.pdf

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*