Рибља чорба за дружење и дегустацију

 

Десета, јубиларна манифестација, у којој се припрема рибља чорба, поводом обележавања градске славе Свети Прокопије, одржана је на Тргу Топличких јунака. Окупила је љубитеље доброг расположења и забаве, али и добре куваре, различитих занимања свих генерација.
– Окупили смо се овде да сви заједно кувамо за наше Прокупчане. Сву ову рибљу чорбу, коју кувају наши пријатељи, дароваћемо нашим суграђанима, тако што ћемо је заједно дегустирати. Ту су нам и гости из Пејковца, Ђакуса, једном речју, сви који су хтели да учествују су ту. Овде је 11 екипа, а њих чине људи различитих занимања, које повезује љубав према кувању рибље чорбе. Ту су радници, сељаци, доктори, ту нам је и наша војска. Дружење је за нас најважније, као и то што можемо да дарујемо наше суграђане рибљом чорбом, рекао је председник удружења ,,Бистро Прокупље”, Срђан Радосављевић и додао да је међу куварима у свим екипама, највише оних најстаријих и најискуснијих.
Он је истакао да је ову манифестацију подржао Град Прокупље и да без те помоћи припремање рибље чорбе не би било могуће.


Један од најстаријих учесника овог дешавања Бранислав Цвејић је рекао да на овом месту, има места само за задовољство, уз добру чашицу и разговор.
– Нема такмичења као ранијих година. Атмосфера је опуштена и сви на крају пробамо оно што смо спремили, без оптерећења да је ова или она рибља чорба боља. Све су добре и свака је припремљена према нечијем провереном рецепту и истанчаном укусу, истакао је овај дугогодишњи учесник ове манифестације.


Са гостима из побратимљених градова Епона, Кочевја и Богатића, градоначелник Прокупља Мирослав Антовић је обишао учеснике у припремању рибље чорбе.
Они нису крили задовољство што су у нашем граду поводом прославе градске славе Свети Прокопије.
– Данас је трећи дан славских свечаности у нашем граду. Задовољетво је веће, јер су данас са нама и наши гости из Епона, Кочевја и Богатића, који су дошли да нам увеличају славље и са нама поделе тренутке радости. Заједно са њима обићи ћемо екипе које припремају рибљу чорбу, а када она буде готова, сви заједно ћемо је и пробати, истакао је Антовић.
Док су кувари рибље чорбе, остали на својим местима да заврше започети посао, градоначелник и чланови Градског већа, су заједно са гостима отишли у Дом културе, где су одгледали позоришну представу ,,Милош велики књаз српски”,  кога је играо Александар Дунић.
По завршетку представе, баш као што су и најавили, свратили су до штандова где се спремала рибља чорба, да је пробају.
Били су одушевљени оним што су дегистирали и сложили су се са организатором, да је најисправније што у овом кувању нема такмичења, јер би заиста било тешко одлучити, ко би понео титулу најбоље припремљене рибље чорбе, зато што су све биле изузетно укусне.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*