Стихови и предавање о љубави

 

У амбијенту галерије Народног музеја Топлице, одмах по отварању изложбе, одржано је књижевно вече, а потом и духовни разговори.

На књижевној вечери је представљена најновија књига ауторке Снежане Теодоропулос, под називом ,,Ослушни ветар”.

-То је једна даровница љубави, као најмоћнијег комплексног емотивног стања човека, као најузвишенијег осећаја снажне привржености и везаности за некога, која човека треба да учини бољим. Њена поезија је писана јасно  једноставно, али то не значи да није слојевито и да не испуњава унутрашњом снагом духа. Напротив ,светлошћу безусловне љубави, она покушава и успева да надвлада таму,бол и тугу, записано је о књизи ,,Ослушни ветар” Снежане Теодоропулос.

Ова књижевница је 2021. године објавила књигу ,,За посебне људе”, а следеће је представила још једну, под називом ,,Шапат Анђела”. Ауторка ових књига је синоћ, пред прокупачком публиком, казивала своје стихове, уз пратњу Црквеног хора ,,Свети Прокопије”.

Предавач на традиционалним духовним разговорима овога пута био је протојереј ставрофор др Милош Весин, а тема је била ,,Да ли се љубав безусловно добија или је треба заслужити”.

-Верујте да се можда као никада раније налазим у веома незахвалној ситуацији, на отварању једне овакве изложбе, после казивања ових дивних стихова, а све је то појава љубави. Шта могу још моје речи да допринесу? Сама појава ових дивних икона, ово сведочанство вере, наде и љубави ваших предака на овим просторима, најбољи је доказ да се љубав даје безусловно, рекао је на почетку обраћања прокупачкој публици предавач др Милош Весин.

Он је наставио овим речима.

-Сам Господ спаситељ наш Исус Христос нам је више него јасно рекао ,,Ако љубите оне, који вас љубе, какву плату имате? И ако поздрављате само пријатеље своје, шта одвише чините? Не чине ли тако незнабошци? Будите дакле ви савршени, као што је савршен отац ваш небески. Његово савршенство се састоји управо у тој безусловној љубави, која се свима не тек само нуди, него се свима и даје. Али никада се и никоме не намеће. Бог увек жели слободан одговор, слободан дијалог љубави, истакао је између осталог Весин, говорећи на тему љубави.

Он је још додао да је врхунац љубави слобода, а да почетак љубави представља огромно смирење.

-Шта значи волети? То је начин понашања. То је појава онога што јесмо, јер или јесмо или нисмо бића љубави. Безусловна љубав значи бринути се о оном другом. Речи ,,ја те волим” заправо значе ,,ти никад нећеш умрети”. Љубав је добро расположење душе и није могуће да је добије онај, који има било какво расположење према материјалном, подвукао је овај предавач и закључио следећим речима.

,,Љубав значи и не повређивати оног другог, а хришћанин је онај који никог не повређује, било свесно или несвесно. Волети је немогуће без праштања, а вера треба да постане апсолутно поверење”.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*