Како нас „пију“ седативи

Захваљујући напретку у медицини и фармацеутској индустрији последњих деценија је људски век приметно дужи. Али, све има и другу страну медаље… Сведоци смо чињенице да, у глобалу, све чешће посежемо за различитим медикаментима и да смо склони лечењу „на своју руку“ , без консултације са стручним лицима. У данашње време је неминовна болест читаве заједнице, најбаналније и најпростије речено – стрес.

Брз и нездрав начин живота, стална тензија и притисак, недостатак сна и физичке активности, као и отуђеност општих размера, доводе до тога да људи немају довољно времена за себе. Како би тренутно решили проблем и смањили константну „побуну сопственог организма“, олако посежемо за најопаснијим лековима.

Седативи. То су медикаменти које би требало да преписује лекар – специјалиста, зависно од терапије пацијента. Неретко их користе и срчани болесници , а користи се и за лечење хипертензије, па на тај начин и долази до злоупотребе. Пацијенти најчешће узимају седативе, без икакве консултације са лекаром,  како би решили проблем несанице и свакодневног стреса.  У тим случајевима ови лекови представљају тренутно решење, а неретко имају и само плацебо ефекат.

Седативи се убрајају у специфичну групу лекова управо због тога што изазивају зависност, а услед дуже, непрописне употребе, изазивају и резистентност. Уколико се конзумирају дуго,  особе благо „губе контакт са реалношћу“, а због непрописне примене, седативи губе дејство, па постаје неопходно стално дуплирање дозе. Конзумирање ових медикамената, па престајање узимања истих, доводи, управо, до поремећаја сна и проблема са крвним притиском.

Посебно су забрињавајући подаци који сведоче о томе да седативе не конзумира само старија популација, већ је алармантно велики број корисника међу омладином, која их , такође, свакодневно користи.

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*