Активно учење уз интеракцију и мотивацију у едукацији

 

Као члан Института за модерно образовање у Београду, прокупачка учитељица Јелена Бабић, постала је национални Science on Stage Srbija (SONS) амбасадор и тако се прикључила групи најиновативнијих STEM наставника у Србији. Она се међу великим бројем својих колега издвојила као наставник-лидер и STEM револуционар, који акценат ставља на активно учење, интеракцију, мотивацију у едукацији и другачији процес учења, уз дигиталне технологије и остале наставне ресурсе.

-Ова титула отвара врата европске мреже Science on Stage, који броји преко 100.000 најбољих STEM наставника из ЕУ и шири се даље. На глобалном нивоу сада обухвата Канаду, Египат, Казахстан и Грузију. С циљем побољшања квалитета наставе природних научних дисциплина: технологија, инжењерство и математика (СТЕМ), платформа омогућује наставницима, да размењују концепте предавања и сопствено искуство, надахњујући их и информишући о ширим научним истраживањима, рекла је учитељица Бабић.

Она је додала да свака од 35 држава платформе „Science on stage Europe” има свој национални управни одбор, који координише и реализује активности „Science on stage” у својој земљи. Ти национални управни одбори играју кључну улогу за „Science on stage Europe”.

-Намеће се питање како заинтересовати и охрабрити ученике за СТЕМ платформу? Један од битнијих чинилаца  јесу управо наставници, истиче Бабић и додаје да ово непрофитно удружење и подржава континуирани професионални развој наставника СТЕМ наставе. Следећи мото „од наставника за наставнике“, посебан фокус је стављен на личну размену и умрежавање наставника, чланова заједнице, наглашава ова учитељица.

Како би науку имплементирали у наставни процес од најмлађег узраста, а својим колегама приближили активности и могућности, које ова платформа и пројекат пружа, Sceince on stage Serbia“ је одлучила да именује педесет амбасадора из целе Србије, међу којима ће бити обухваћени просветни радници, почев од учитеља, преко наставника и професора, односно свих оних који користе науку у наставном процесу.

Мрежа је регистрована у Берлину по немачким законима и као кровна организација, са центром у овом граду, „Science on stage” координише активности чланица из 35 земаља и промовише прекограничну размену најбољих пракси и идеја СТЕМ образовања.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*