Алергије – летњи напасници

Алергије све чешће представљају велики здравствени проблем како младима тако и старијима. У целом свету постоји тенденција пораста броја људи који пате од алергија, Светска Здравствена Организација наводи да је број оболелих сличан пандемији, а прогнозе су да ће укупан број оболелих у целом свету расти.

Постоје бројне теорије које говоре о узроцима настанка астме, неке су социалног карактера, неке повезују са генетиком, поднељем и сл. Оно што се са сигурношћу може рећи јесте да генетика представља вазан фактор у развоју алергија. Све се више у свету говори о утицају савременог живота на астму. Живот у затвореним просторима, смањен контакт са природом, храна пуна адитива, хемијска сретства око нас, вазан су фактор који утиче да наш имуни систем постане превише реактиван.

Шта је у ствари алергија? Најпростије речено, алергија представља „претерану“ ракцију организма на неки алерген (алергени су најчешће ситни протеини, могу бити из хране, из биљака, полен и сл). Алергени се налазе свуда око нас, организам би требао да има слабу или никакву реакцију према њима, али у овом случају превише бурна реакција организма доводи до испољавања алергијске реакције.

Веома је важно да алергију редовно лечите и да се борите против њених симптома.

Који су симптоми алергија? Могу бити веома различити, најчешће обухватају кијање, кашаљ, појачану секрецију носа, свраб и црвенило очију, свраб унутар ушне шкољке, болове у стомаку, пролив и сл.

Прву пут када се појаве симптоми алергија веома је важно открити који је то алерген који прави проблем, мада најчешће постоји комбинација више њих.

Како открити узрочнике? Постоје неколико врста тестова који се користе, мада у нашој држави широку распрострањеност имају кожни тестови. Кожни тестови имају највећу сигурност у дијагностиковању. Постоје и тестови којима се алергени откривају путем крви али они имају ограничени дијагностички значај и раде се на препоруку специјалисте. Откривање узрочника, је први корак у борби против алергија.

Календар цветања (преузето са http://www.sepa.gov.rs)

Када откријете шта је узрочник ваших алергија веома је важно да са вашим лекаром договорите адекватну терапију.

Која је терапија? Постоје неколико облика терапијских препарата који су могу користити. Лекови могу бити у виду таблета или спрејева који се користе за носну слузницу. Такође лекови се према активној супстанци могу поделити на антихистаминике, кортико препарате и антилеукотријенски лекови. Важно је да лекове не узимате на своју руку већ да се увек консултујете са вашим лекаром.

Познајући узрочник, знајући терапију, праћењем календара цветања, ви можете са терапијом кренути недељу дана пре планираног цветања. То даје најбоље терапијске резултате и тим можете у потпуности избегнути појаву досадних симптома алергија.

Др П.В.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*