Астрономски планетаријум за основце у Основној школи „Никодије Стојановић Татко“

У прокупачкој Основној школи Никодије Стојановић Татко, данас гостује мобилни планетаријум Астрономског друштва Србије, који ће посетити око 400 основаца из три основне школе у нашем граду.

Према речима помоћнице директора Таткове школе, Лидије Вељковић, интересовање за посету планетаријуму међу основцима је изузетно велико.

-Циљ програма је да се деца упознају са астрономским и географским појмовима, да се упознају са свемиром и земљином куглом као делом свемира, као и да им се подигне еколошка свест у циљу очувања наше планете, казала је Вељковић.

Шатор планетаријума, смештен је у фискултурној сали Таткове школе и у преподневној смени, по групама ће га посетити 840 ученика ове Школе, док ће у поподневној смени планетаријум посетити још стотинак ученика основних школа „Милић Ракић Мирко“ и „9. октобар“.

-Слајдове, који симулирају звездано небо и планете, прати и стручно предавање чланова Астрономског друштва Србије, што представља најбољи начин да се ђацима објасне, за њихов узраст, још увек нејасни појмови, казали су у Татковој школи.

Презентација траје 35 минута и за то време ђаци имају прилику да науче оријентацију у природи на основу положаја звезда, распоред сазвежђа, називе планета у Сунчевом систему.

-Такође могу да науче како у свако време, при ведром небу, пронаћи звезду северњачу, колико планета има у Сунчевом систему и како се зову, од чега се састоји Сунце, колико дуго ће нас грејати, о кометама, астероидима, метеорима, као и бројне друге занимљиве ствари, истакли су организатори.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*