Ауто–пут велика развојна шанса за Прокупље и Топлицу

 

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић са Европском инвестиционом банком, потписала је уговоре о зајму у вредности од 100 милиона евра и помоћи од 40,6 милиона евра за изградњу ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина.

Михајловић је истакла да се на припреми пројеката изградње ауто-пута, обзиром на његову важност, радило три године.

Такође је нагласила да ће се са почетком градње ауто–пута Ниш-Драч веома брзо кренути, као и да је овај пут важан не само за привредни развој Србије и повезивање грађана више округа, већ и због политичке стабилности у региону, јер показује спремност и отвореност Србије за сарадњу са свим суседима.

-Стратешки, овај ауто-пут омогућиће Србији излазак на море и луке, што значи много брже и јефтиније путовање људи и  транспорт робе, казала је министарка Михјловић.

Будући ауто-пут од Ниша до Мердара биће дуг 77 километара. Прва деоница, чија градња почиње веома брзо, од Ниша до Плочника дуга је 33 километра и њена вредност износи 250 милиона евра.

Друга траса од Плочника до Мердара, дуга је 44 километра и кошта 570 милиона евра.

За Прокупчане, најинтересантнија деоница новог ауто-пута, који ће повезати Ниш и Драч је заобилазница око Прокупља.

Планом изградње, предвиђене су и две петље, једна на улазу у Прокупље из правца Ниша, а друга, на излазу према Куршумлији, где ће се градити Индустријска зона која ће привредницима нашег краја због близине ауто-пута донети многе транспортне погодности.

-Ауто-пут Ниш-Приштина, највећим делом пролазиће кроз Топлицу, што нашем крају пружа велику развојну шансу за привлачење нових домаћих и страних инвеститора, казао је градоначелник Прокупља Александар Симоновић.

-За Град Прокупље, нови ауто–пут много значи, то је наша највећа развојна шанса јер нам пружа широке могућности за покретање привреде, отварање нових фабрика, што значи и запошљавање великог броја нових радника, казао је градоначелник Симоновић.

-Сви ће имати велике користи од  новог ауто–пута,  почев од привредника, трговаца, возача и наравно житеља Прокупља, којима је сада магистрални пут Ниш-Приштина пролазио кроз центар града, подвукао је градоначелник Симоновић.

Саобраћајна гужва уобичајена је за Прокупље, зато Прокупчани с нестрпљењем очекују почетак изградње ауто-пута и заобилазнице која ће аутомобиле у транзиту изместити из града.

На траси ауто-пута од Ниша до Мердара, налазе се бројни споменици културе и природни феномени, као и Пролом и Луковска бања и Ђавоља Варош, до којих ће сада туристи из Србије и Европе лакше стизати, што је још једна погодност више за развој и унапређење туризма у нашем крају.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*