Берба шљиве у пуном јеку

 

Берба шљиве стенлеј, која је на подручју Прокупља посађена на површини од 2.000 хектара, у пуном је јеку.

Саветодавац за воћарство у Пољопривредно стручној служби Прокупља Милан Тошковић рекао је да је овогодишњи род слабији за скоро 35 одсто у односу на прошлу годину.

Просечан род по једном стаблу креће се око 50 килограма, изјавио је он и додао да откупна цена износи 15 до 17 динара по килограму, а да се берачима плаћа од четири до пет динара по килограму.

За разлику од слабијег рода на појединачним пољопривредним газдинствима, у воћњаку Пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“ овогодишњи род шљиве стенелеј дупло је већи у односу на прошлу годину.

-Берба шљиве стенлеј у нашем воћњаку који се простире на површини од шест хектара, почела је данас. Очекујемо да овогодишњи род буде већи од 70 тона, што је знатно више у односу на прошлу годину када су убране 32 тоне, изјавио је координатор практичне наставе у овој школи Мирослав Митровић и додао да је шљива изузетно доброг квалитета.

У разговору са многим произвођачима сазнали смо да ће они одређене количине овогодишњег рода искористити за прављење ракије.

Буду ли временске прилике повољне, очекује се да овогодишња берба шљиве буде завршена првих септембарских дана.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*