Бесплатна анализа земљишта

Након више од две године застоја регистрована пољопривредна газдинства поново могу бесплатно да добије хемијску анализу земљишта са својих парцела, изјавио је заменик председника општине Прокупље Мирољуб Пауновић током посете подручној јединици Пољопривредно стручне и саветовавне службе у Прокупљу (ПСС).

Хемијска анализа земљишта узима се ради контроле плодности и давања препорука од стране саветодаваца за употребу минералних ђубрива.

Пауновић је нагласио да се неадекватном употребом ђубрива  угрожава и деградира пољопривредно земљиште и да се због тога не могу очекивати добри приноси и квалитет производа.

Годишње се у просеку некада узимала анализа земљишта  са 1.300 до 1.500 парцела.

Директор ПСС Жарко Копривица изјавио је да регистрована пољопривредна газдинства у Топличком управном округу узорке земљишта могу да донесу у просторијама саветодавне службе до 20.јула у улици Василија Ђуровића Жарког бр.13 ( зграда Бизнис инкубатор центра) и да све информације о бесплатној анализи могу добити од саветодаваца.

Копривица је подсетио пољопривреднике да без хемијске анализе земљишта пољопривредници не могу да конкуришу за доделу подстицајних средстава немањених појединим гранама пољопривреде које додељује Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*