Да село живи: Зоран Јеремић уместо Немачке изабрао Југовац


Зоран Јеремић, домаћин из Југовца, годинама уназад бави се чувањем свиња прасиља. Ове године, 10 свиња, опрасило је више од 220 прасића. Ово угледно домаћинство, данас је посетио заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић.
-Као дете, волео сам да радим у шталама. Некада смо чували и по 10 крава и другу стоку. Са прасићима радим скоро 20 година, изјавио је Јеремић и додао да са својих њива, обезбеђује више од 90 одсто потребне хране за стоку.
Све прасиће откупљује му Индустрија меса “Бифтек” из Ниша, са којом има добру пословну сарадњу већ 15 година.
Да би обезбедио квалитетну и разноврсну храну, он обрађује близу 15 хектара земља, од тога 3,5 је под кукурузом, четири под пшеницом, јечмом и тритикалом, а друге површине под детелином и другим ратарским културама.
Да Јеремић на својим парцелама примењује све потребне агротехничке и заштитне мере, говори податак да је ове године просечан рад кукуруза по хектару износио близу седам, а пшенице пет тона, што је изнад просека на територији Топлице.
Има сву неопходну механизацију за рад.
-Родитељи су ми живели и радили у Немачкој. И ја сам могао тамо да живим. Ипак, изабрао сам своје родно село, са прелепим брежуљцима, пашњацима, њивама и воћњацима. Овај мој посао, тражи ангажовање током целе године. За сточара не постоји празник, викенд. Он мора да ради 24 сата и 365 дана у години. Без обзира на ову чињеницу, изабрао сам овај посао, каже он и додаје да је, по његовим сазнањима, ово први пут да је неко из локалне самоуправе посетио неко пољопривредно газдинство у Југовцу.
Јеремић истичe да је од великог значаја то што је ове године саниран атарски пут Југовац-Горње Кординце и што је постављена улична расвета.
-Град Прокупље разним мерама, као што је изградња и санација путне и канализационе мреже, организовање саветовања и одлазак на сајмове пољопривреде, настоји да помогне пољопривредним произвођачима. Једна од мера је додела подстицајних, бесповратних средстава у укупном износу од 20 милиона динара за многе области пољопривреде. Ова средства су знатно већа у односу на претходне године, када су износила три, пет и седам милиона динара. Домаћинство Зорана Јеремића је пример који показује како од сточарства може да се опстане на тржишту, рекао је заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић и позвао сва регистрована пољопривредна газдинства да се јаве на конкурс за доделу подстицајних, бесповратних средстава, који траје до 10. новембра ове године.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*