Данас је Огњена Марија: Ево шта ће се десити ако ЗАГРМИ и коју једни ствар не смете да радите!Српска православна црква и верници данас прослављају празник Свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија.
Овај празник није обележен црвеним словом у црквеном календару, али је веома поштован, посебно међу женама.

Са генерације на генерацију се преносе приче о ватри или громовима који су на овај празник спалили жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на Огњену Марију.

У неким крајевима се верује да се оно што се деси на Огњену Марију не сме прекинути, па тако ако плане ватра, не сме се угасити.

Dnevne.rd

Традиција
У традицији Света Марина је представљена као сестра Светог Илије, чији се дан прославља 2. августа. Према предању, она од брата крије када је његов празник да се он не би од среће и славља заборавио и громовима уништио цео свет. Али и Марија пали и кажњава огњем, по чему је и добила назив Огњена. Зато се данас ништа не ради, ни у кући, ни у пољу, у народу је позната забрана „ни конац у иглу уденути“. Ако се ово не испоштује, верује се да ће се тако светитељка увредити, па ће послати ватру и громове. Постоји пословица која каже: „Ко слави Огњену Марију, сигуран је у летину!“

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*