„Дани вишње 2018“

У организацији Општине Прокупље одржана је привредно туристичка манифестација под називом “Дани вишње 2018.” На овој традиционалној манифестацији присуствовао је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић са сарадницима, професори многих високошколских установа, многобројни произвођачи вишње и другог воћа из Прокупља, Блаца, Житорађа и Мерошине, произвођачи пољопривредних и прикључних машина и представници јавног, друштвеног и културног живота прокупачке општине.

-Због значаја бренда облачинске вишње ово је четврти пут како се ова јединствена манифестација организује за воћаре, прерађиваче и власнике хладњача, изјавио је Пауновић и додао да је надалеко чувена облачинска вишња постала Топличко црвено благо.
Са овог скупа надлежним државним органима послата је порука, да се због неповољне демографске слике, очувања производње и бренда, вишња уврсти у стратешки производ.
-Један од основних циљева ове манифестације је да се произвођачи упознају са новинама и новој технологији производње овог воћа, примени нових стандарда, подизању квантитета и квалитета производа уз смањење трошкова производње, рекао је Пауновић и нагласио да се вишња на територији прокупачке општине производи на површини већој од 2.000 хектара и да се на директан и индиректан начин овом производњом бави близу 90 одсто домаћинстава.
Он је посебно подвукао да производња овог воћа има своје успоне и падове и да је ово једна од тежих година за наше произвођаче.
-Оно што је сигурно јеста да нам је потребан другачији приступ. Локална самоуправа, у сарадњи са Министарством пољопривреде и другим државним органима, чини велике напоре да се помогне пољопривредним произвођачима у повећању капацитета за прихват и прераду вишње и другог воћа.

„О клонској селекцији облачинске вишње” говорио је проф. др Драган Николић, а „Савремененом решењу за бербу коштичавог воћа” проф. Радомир Мрваљевић.

ДокторМирослав Ивановић говорио је на тему „Заштити себе, а не само биљке.”

На платоу Пољопривредне школе “Радош Јовановић Сеља” одржан је мини сајам пољопривредних машина и прикључне опреме.
Генерални заступник италијанске фирме Ферари за Србију Дејан Петковић рекао је да је у последња два месеца потражња за тресача воћа надмашила сва очекивања.

-Због смањења трошкова производње и недостатка радне снаге продато је више од 200 тресача воћа. Оно што је повољно јесте да је надлежно министарство купцима враћало и до 60 одсто средстава, изјавио је он.
На манифестацији су додељена и признања.

За најуспешнијег младог произвођача вишње проглашен је Владан Динчић из прокупачког Новог Села.
Прво место за најбољег пољопривредног произвођача проглашена је Слађана Радосављевић из села Мађаре. Друго место припало је Зорану Митровићу из Доње Стражаве, а треће Горану Ковачевићу из Велике Плане.

За најуспешнијег произвођача органске хране проглашен је Љубинко Васиљевић из Горње Речице.
Најуређеније двориште ове године имао је Ненад Томовић из Велике Плане.
У културном делу програма учествовао је КУД “Абрашевић” и дечији хор „Сањалице” прокупачког Дома културе.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*