Дарко Лакетић: Приликом бомбардовања фабрике „Застава“ у Крагујевцу, дошло до ослобађања веће количине пиралена

       

Народни посланик и председник Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања, доц. др Дарко Лакетић, недавно је, гостујући на Радио-телевизији Србије, представио последње резултате овог истраживања, који су, како је казао, поражавајући.
-У последњих шест месеци одржали смо неколико седница Комисије и на последњој смо имали једног значајног сведока. То је професор Иван Матић, са Рударско–геолошког факултета, у пензији. Иначе, заседање Комисије било је ван седишта, у Крагујевцу. Зашто тамо? Зато што је приликом НАТО бомбардовања, дошло до разарања великих индустријских трафоа у фабрици “Застава”, тачније у лакирници, и ослобађања веће количине пиралена. Крагујевац је град који се суочио са контаминацијом пираленима и управо је Рударско-геолошки факултет, на челу са професором Матићем, радио значајну студију на тему “Контаминација пираленима слива Лепенице од Крагујевца до ушћа у Велику Мораву”. Професор Матић је на седници Комисије презентовао све доказе до којих су дошли. Пирален се, нажалост, излио у реку Ждраљицу, затим у Лепеницу, и дошло је до контаминације читавог приобаља, односно тог појаса око река. Реч је о студији која је финансирана од стране Европске уније, што је врло битно, и што је још битније, анализа материјала који је узет са тог простора, рађен је у Републици Чешкој, у референтним лабораторијама за пирален. Резултати до којих су дошли су егзактни, релевантни и тачни, казао је доц. др Лакетић.
Како додаје, ова студија је рађена у периоду од 2002. до 2005. године и резултати су поражавајући јер на испитиваним местима варијација контаминације кретала се од десет пута већих вредности пиралена од граничних, до пет пута већих вредности од интервентних.
-Пиралени спадају у категорију најзначајнијих и најканцерогенијих токсина и оно што је срамно да држава Србија, односно власт 2005. године, није реаговала на ове доказе. Истраживање је било транспарентно, то је била јавна ствар, чак је професор Матић у Дубровнику, на једном стручном скупу, презентовао те резултате. Оно што је врло битно, те информације је имала и извршна и законодавна власт државе у том тренутку. Страшно и срамно је то да власт тада није реаговала. Ако имате контаминацију, држава је одговорна да реагује у смислу деконтаминације. Ако ме питате да ли је неко затворио очи, да ли је свесно негирао последице НАТО бомбардовања, мој утисак и моје мишљење је да јесте. У том тренутку постојала је негација свега онога што је последица НАТО бомбардовања. Оно што смо ми урадили, јесте да смо одмах организовали састанак са државним секретаром у Министарству за заштиту животне средине и договорили наставак финансирања јер је 14 година прошло од тих резултата. Сад је неопходно додатно проширити ово истаживање. На основу тог додатног испитивања, где ћемо добити нове информације, урадићемо и хитну реакцију након тога, у смислу деконтаминације, нагласио је он.
Према његовим речима, ради се о полу-испарљивом материјалу.
-Приликом обрађивања земљишта, орања, долази до померања површинског слоја и испаравања те супстанце, тако да са сигурношћу сада не можемо да тврдимо да ли је има и у којој концентрацији. Неопходно је урадити истраживања да би дошли до ваљаних података. Врло је битно да је пирален нађен у слоју од површних 20 центиметара, тако да нема дубинске контаминације воде и земљишта. Радићемо и анализу утицаја испарења на основу статистичких података на здравље становништва, да видимо да ли постоји пораст тумора који настају инхалаторним путем. Имали смо и састанак са људима који су чистили лакирницу “Заставе” ручно, без ваљане заштитне опреме, тако да смо видели да постоји висок проценат настанка малигних болести, истакао је доц. др Лакетић.
На питање водитељке, зашто су седнице затворене за јавност и да ли ће грађани бити о свему обавештени, он каже да је донета одлука да седнице буду затворене, из разлога што информације које се презентују од стране различитих сведока могу да буду јако осетљиве и значајне по државну безбедност.
-Оно што је најзачајније за јавност и што ја, као председник Комисије, гарантујем, то је да ће свака информација која је битна за јавно здравље становништва, за животну средину, бити презентована јавности. Тако је било до сада, тако ће бити и убудуће. Ми смо пре месец дана дали шестомесечну информацију народним посланицима. Све оно што смо радили протеклих шест месеци је стало на папир и представљено. Имам намеру да пре завршетка мандата овог сазива Народне скупштине, презентујем јавности све оно што смо урадили у протеклом периоду, закључио је народни посланик из Прокупља и председник Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања доц. др Дарко Лакетић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*