Делегација норвешке комуне Хемнес у посети Прокупљу

Делегација норвешке комуне Хемнес, са којом је Прокупље побратимљено дуги низ година, данас је посетила наш град и са представницима локалне самоуправе и Топличког управног округа разговарала о продубљивању сарадње у наредном периоду.

Ову делегацију, коју су чинили председница Кристине Тронес и председник Друштва пријатељства Норвешке и Западног Балкана Ролф Фјелестад са сарадницима, примили су начелници Топличког управног округа Милан Аранђеловић и Градске управе Никола Копривица.

-Задовољство ми је и част да примим пријатеље из Норвешке, да оваквим сусретима наставимо традицију очувања нашег историјског пријатељства које има дубоке корене. Историјска повезаност наша два народа датира још из периода Другог светског рата. Сви знају шта је народ Норвешке урадио за српске војнике који су били у нацистичким логорима у овој далекој земљи на северу Европе, рекао је Аранђеловић и подсетио да је Хемнес комуна међу првима  упутила помоћ Прокупљу током катастрофалних поплава у Србији.

Он је истакао да ће се изузетно добра и плодотворна сарадња између пријатељских народа Србије и Норвешке наставити, са тежњом да се прошири на све области друштвеног живота и стваралаштва.

Председница комуне Хемнес, Кристине Тронес је рекла да је до сада већ два пута боравила у Прокупљу.

–Увек када дођем, видим нешто ново и град ми изгледа још лепше. Одушевљена сам пријемом и гостопримством. Сарадња између народа Србије и Норвешке је традиционално добра, историјска и траје пола века. Због тога осећам велику одговорност и обавезу да нашу међусобну сарадњу подигнем на још већи ниво, изјавила је она и додала да Друштво пријатељства Норвешке и Западног Балкана има вишегодишњу сарадњу и са другим градовима и општинама у Србији.

Поводом обележавања 50 година међусобне сарадње, председница Хемнес комуне је позвала начелника Топличког округа Милана Аранђеловића да у септембру посети ову општину, што је он са великим задовољством прихватио.

Делегација је посетила и споменик јунацима “Гвозденог пука”, а гости ће током боравка у Прокупљу посетити још неке културно-историјске знаменитости, и упознати се са привредним потенцијалима нашег краја.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*