Дом здравља у Прокупљу издао брошуру на факторе ризика за оболевање од канцера

У марту, месецу борбе против малигних болести, прокупачки Дом здравља издао је брошуру у којој се становништво упозорава на опасне факторе ризика који могу да доведу до оболевања од канцера.

Тако се наводи да 30 одсто оболевања од малигних болести са смртним исходом настаје као последица пушења, прекомерне телесне тежине, конзумирања нездраве и неисправне хране, недовољне физичке активности и узимања алкохола.

-Сматра се да 90 одсто свих малигних тумора плућа буде изазвано пушењем, док је овај фактор ризика пресудан и за појаву канцера једњака, усне дупље, гуштераче, материце и других органа, кажу лекари.

Дуван је најопаснији фактор ризика који узрокује поред плућа, где је водећи фактор, и појаву канцера у 30 одсто случајева на готово свим органима почев од дисајних путева, органа за варење, репродуктивних органа до болести коже и меких ткива.

Као фактори са израженим ризиком за оболевање од рака такође се наводе и УВ зрачење, појава вирусних оболења, хроничне инфекције, хемијске супстанце и професионална оболења.

Како су истакли у овој здравственој установи, чак у 80 одсто случајева модификацијом и елиминацијом ових фактора ризика, може се утицати на спречавање појаве малигне болести.

Тако је за здравље људи од велике важности да се здраво хране, крећу што више и избегавају све оне назначене ствари које проверено изазивају појаву било каквог малигнитета.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*