„Драинчеви сусрети песника“ почели данас у Нишу

Књижевна манифестација „Драинчеви сусрети песника“, почела је данас у Нишу научним скупом „Књижевно дело Рада Драинца-ново читање“. У овом делу програма, који ће трајати до 18 сати и 30 минута, биће одржане прва и друга сесија. У пленарном излагању учествују дописни члан САНУ Јован Делић, који је говорио на тему „Пјесништво Рада Драинца у контексту српске авангарде“ и Горан Максимовић са Универзитета у Нишу са темом „Путописна проза Рада Драинца“. У првој сесији која почиње у 15 сати учествују Гојко Тешић са „Полемичким дискурсом Рада Драинца“ и „Како сам приредио дела Рада Драинца“, затим Снежана Милосављевић Милић, која ће разматрати на тему „Линија магле и волшебни саговорник-Раде Драинац у есејима Стевана Раичковића“. На тему „Драинчева кратка проза у контексту експресионистичке поетике двадесетих година“, излагаће Бојана Стојановић Пантовић, док ће о „Романима Рада Драинца“ говорити Сава Дамјанов. У другој сесији, Јелена В. Јовановић излагаће о „Драинчевој поезији данас“, Душан Живковић о „Значају Драинчеве поезије у контексту светске књижевности“,  Светлана Рајичић Перић говориће на тему „Женско као пол и род-од еротичности/васељене до града кроз мотив дојки у поезији Рада Драинца“, а Ђорђе Ђурђевић казиваће о „Мариолошким аспектима песме Љубав Марија Рада Драинца“.

Организатор овог научног скупа јесте Народна библиотека „Раде Драинац“ Прокупље, Српска академија наука и уметности, огранак САНУ у Нишу и Филозифски факултет у Нишу. Трећа сесија научног скупа „Књижевно дело Рада Драинца-ново читање“ биће одржана сутра у Прокупљу у Народном музеју Топлице од 9 до 12 сати, када ће званично почети програм обележавања 50. „Драинчевих сусрета песника“ у нашем граду.

Програм се наставља у 12 сати и 30 минута полагањем цвећа на бисту Рада Драинца на Хисару, потом и уручењем награде „Драинац“ у 13 сати у свечаној сали Града Прокупља. По завршетку церемоније уручења у 14 сати министар културе Владан Вукосављевић отвориће Спомен собу Драинцу. Пола сата касније биће промовисана књига изабраних песама Рада Драинца на француском језику, а у 20 сати у Дому културе биће одржана Свечана академија.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*