Епидемија морбила у Прокупљу под контролом

Од октобра прошле године, када је проглашена епидемија морбила, на подручју топличког и нишавског округа, од малих богиња оболело је 1053 особе.

Подаци Института за јавно здравље Србије „ДР Милан Јовановић Батут“ показују да је од малих богиња у Србији оболело 4 613 лица, а тринесторо је преминуло због компликација те вирусне болести. Од укупног броја оболелих, 32% је било хоспитализовано или је процес хоспитализације у току

Такође, статистички подаци показују да је већина оболелих (95%) није регуларно вакцинисано, при чему је: 282 невакцинисане особе, непотпуно вакцинисана је 41 особа (примљена је једна доза вакцине) или је непознато да ли је дошло до вакцинације (њих 697). Од оболелих, само 29 лица је примило обе дозе.

Поражавајуће је што су бебе млађе од годину дана оболеле, чак 58 њих. Деце узраста између једне и шест година оболело је 178, а 401 пацијент је између 30 и 39 година.

Епидемиолог Института за јавно здравље Ниш, Ивана Јанићијевић, је изјавила да је последњих дана највише новооболелих пацијената из Прокупља и Алексинца.

Иначе, последњих недеља је забележен благи пад броја новооболелих. Ивана даље наводи је у ранијем периоду на дневном нивоу било и до 50 лица оболелих од морбила или са сумњом на болест, а сада се тај број креће између 20 и 25.

Међутим, „још се не назире крај епидемије, изјавила је епидемиолог у наставку.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*