Епидемиолог Цветановић: У Прокупљу грип под контролом, број оболелих уобичајен за ово доба године

?????????????????????????????????????????????????????????


-Што се тиче појаве грипа на подручју Прокупља, могу да кажем да је код нас ситуација иста као и у целој Србији, односно да га има у истој мери како је то и у осталим градовима у нашој земљи и у целом региону, рекао је епидемиолог Дома здравља у Прокупљу, др Александар Цветановић.

Према његовим речима, на овом подручју издвојени су вируси групе А (Х1Н1) и (Х3Н2), као и вирус групе Б, од којих су оболели неки Прокупчани, али у броју који за сада не преставља ништа неуобичајено и драматично.

-То су вируси које садрже и вакцине против грипа, па се може рећи да су они очекивани и да нас није изненадила појава неког новог, непознатог вируса са којим се до сада нисмо изборили, истакао је Цветановић.

 -У Прокупљу бележимо већи број оболелих од грипа, али у броју који није алармантан, истиче Цветановић и додаје да је забележен највећи број оболелих међу најмлађом популацијом, децом свих узраста, а нису “поштеђени” ни млади, радно активни људи, до 45 година старости.

Доктор очекује да се грип смири, те да ће број оболелих да се смањи сада када су деца на зимском распусту, обзиром да је навећи број оболелих међу децом школског узраста.

Према Цветановићевим речима, код излечења од грипа најважнију улогу има понашање оболелог, тако да се пацијентима препоручује  обавезно мировање уз обарање телесне температуре, која може да се креће од 39 до 41 степени, антипиретицима и што већи унос витамина Ц.

-Ако температура не пада ни после два дана а пацијент се осећа малаксало и исцрпљено, треба се јавити лекару који ће прописати лекове или га упутити на даље испитивање или хоспитализацију, закључује епидемиолог прокупачког Дома здравља, др Александар Цветановић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*