
Виноградари Топлице, сумирају резултате овогодишње виноградарске године. Они су јединствени у оцени, година за памћење. Осим рада у самим виноградима, временске прилике су им ишле на руку.
У највећем топличком винограду, који се налази у селу Гојиновац, недалеко од Прокупља, овогодишња производња била је рекордна.
-Прва берба у “Топличким виноградима”, који се простиру на површини од близу 50 хектара, била је 2011. године. Повећањем површина под виновом лозом, повећавала се и количина убраног грожђа. Ове године, убрано је 350.000 килограма разних сорти грожђа, изјавио је менаџер у овим виноградима Драган Kовачевић и додао да је квалитет грожђа био изузетно добар.
Зависно од сорте грожђа, проценат шећера кретао се од 23 до чак 25,4.
Према његовим речима, ове године очекује се производња скоро 250.000 боца различитих врста вина.
Највеће количине, скоро 90 одсто, биће пласиране на инострано тржиште.
И у винограду “Доја”, који се налази на површини од скоро 25 хектара, у Доњој Јошаници, недалеко од Блаца, род је био изузетно добар.
И власници малих винарија, као што су “Малетић” из Велике Плане, “Аранђеловић”, ‘’Станковић’’ и ‘’Страхињић” из Прокупља, изјавили су да је овогодишња година била изузетно добра.
Буди први са коментаром