Право време за заштиту воћњака од патогена и презимљујућих форми инсеката


-Временске прилике ових дана, са дневним температурама изнад 10 степени, идеалне су за јесењу заштиту воћњака од патогена и презимљујућих форми инсеката, казала је данас Ивана Обрадовић, саветодавац за заштиту биља Пољоривредне стручне службе у Прокупљу.
Према њеним речима, са прскањем стабала воћа треба почети када опадне 75 одсто листова и када гране буду готово голе.
-Тада их треба обилно окупати биљним препаратима на бази бакра, који ће уништити инсекте, ларве и друге патогене узрочнике појаве биљних болести које су се „сакриле“ у пукотинама на кори дрвета, казала је Обрадовић.
Према њеним речима, оваква јесења заштита стабала вишње, шљиве и других дрвенастих воћних култура је неопходна, како би се спречило бујање болести и најезда инсеката у време вегетације биљке.
Обрадовићева упозорава воћаре да ово јесење прскање никако не обављају на ниским температурама јер оно тада може имати фаталне последице по биљку.
Такође наглашава да је оваква заштита воћњака најбоља и једина ефикасна у сузбијању јако опасне биљне болести „кокомицес хијемалис“, која изазива превремено сушење и опадање лишћа, што утиче на природни развојни процес биљке и знатно умањује род.
Kако је нагласила саветодавац за заштиту биља, Ивана Обрадовић, ову заштиту воћњака треба урадити одмах, а након резидбе применити и зимско прскање, што ће омогућити још бољу заштиту воћњака и утицати на добар и квалитетан род воћа наредне године.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*