Хвала, драги непријатељи!

      На шта вас асоцира реч „пријатељ“? Мени је оличење доброте, попут светиње, нешто што у свакој ситуацији треба чувати, поштовати и неговати. Пријатеља замишљам као узвишено биће, без рода, јер није битно био он мушког или женског рода, небитна ми је његова боја коже, верска припадност или спољашњи изглед. Може он/она бити хомосексуалац, или асексуалац, може бити запуштен и прљав, жут, црвен или црн, може имати гомилу тетоважа, обријану главу или плашити спољашњим изгледом. За пријатеља никада не бирам људе по тим критеријумима,било би сувише површно да се вежемо за такве ситнице.  

      Најважније ми је да та особа уме да слуша, има душу (али ону исконску, платонску, пуну топлине и жеље за животом), да буде ту за мене када ми је потребно. Најважније што очекујем од пријатеља је да може проћи и неколико седмица, месеци и година да се не видимо или чујемо а да свако следеће виђење буде као да се никада нисмо одвајали. Благослов је упознати такву особу, у срцу заузима место члана породице, драго, мило биће коме сваког дана захваљујем што постоји. Можете рећи: „Идеализујеш, нема тога више, свако гледа свој интерес!“ И у праву сте, драги моји, садашње време се свело на површне контакте и на особе којима је само стало до тога да некоме напакосте, што из личне користи, мржње или просто досаде.

      Честа је реченица: „Поред оваквих пријатеља, непријатељи ми нису потребни!“ Мој савет је да имате једног, али једног правог пријатеља, вреди више него сто људи који су само то, број! И захвалите непријатељима, они су бар искрени према вама, знате да су то, знате шта носе у себи и шта можете да очекујете од њих. Биће превише ако се сада вежем и за причу о томе шта да очекујемо од „неправих“ пријатеља. Драги моји, као што једном годишње почистите ормар и избаците сувишну гардеробу, ставите на папир списак пријатеља, непријатеља и „неправих пријатеља“ и полако прецртавајте једног по једног, почистите и тај сегмент вашег живота на време. Биће вам јасно у ком правцу иде ваш живот, ко шта носи у себи и колико добра има у људима. Сваки пут када чистим – кућу, ормар, двориште или пак профил на некој од друштвених мрежа, осетим олакшање. Преплави ме милина јер изнова осетим занос новог почетка са сређеном гардеробом, ципелама или пак људима! И не заборавите да бесконачно будете оптимисти јер ће увек постојати тамо неко кога још нисте срели и ко чека да вас упозна и улепша вам живот!

Б.Ц.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*