Како се борити против ријалити програма

Само јаком и добром културном понудом могуће је борити се против ријалитија, слажу се декан Факултета за медије и комуникацију професор Нада Поповић Перишић и директор Београдске филхармоније Иван Тасовац.

Професорка Поповић Перишић каже да је могуће супротставити се ријалитијима јаком културном понудом, али и тако што се деца васпитавају за укус.

„Почните у школи да вреднујете културу то је најбољи начин. Мислим да мора да постоји васпитање за укус. Ми морамо да се боримо за много укуса”, нагласила је она.

Велики број људи који дође на „Ноћ музеја” показује, како каже, да морају да постоје велике манифестације у култури и да култура не може да буде осуђена на бизнис, већ да у њу улаже држава.

„Култура, образовање, здравље су обавеза државе. Не може држава да препусти културу тржишту. Нигде у свету се тако не ради. У Француској се телевизијама процентуално одређује које садржаје мора да емитује”, указала је Поповић Перишић.

Ријалити програме у Србији, како каже, највише промовише штампа, док су теме из културе занемарене.

Директор Београдске филхармоније Иван Тасовац каже да се недавна дебата о култури у медијима свела на расправу о ријалити програмима који представљају саму супротност онога што јесте култура.

„Кроз овакве приче не боримо се за културу. То је прича општих места око тога шта је добро, шта није добро. Као што се за ћирилицу борите тако што забрањујете латиницу или дајете прогласе против латинице исто тако се не борите за културу на тај начин што говорите против ријалитија”, рекао је он.

Како каже култура се на најбољи начин брани садржајем и то је оно о чему треба причати.

„Не пристајем на ту врсту игроказа који воли београдска чаршија да говори, што су општа места. Сваки пут када говорим о ријалитијима и жутој штампи, осећам се као мисица која се залаже за мир у свету”, појаснио је Тасовац.

Упитан због чега је као директор филхармоније направио успех, а као министар културе није постигао ни приближно такав успех, он је рекао да је систем једног симфонијског оркестра много мањи.

Како каже док је био министар одрађени су сви тендери и радници били на градилишту за завршетак два музеја.

Извор: Танјуг

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*