Какви су резултати након обављених бесплатних превентивних прегледа

У Општој болници „Др Алекса Савић,“као и у Дому здравља у Прокупљу, јуче је настављена акција бесплатних превентивних прегледа, коју у циљу ране дијагностике и превенције као најефикаснијег начина бриге о  здрављу становништва, спроводи Министарство здравља Републике Србије.

Прокупачку болницу  тим поводом  посетио  је  државни секретар Министарства здравља проф. др Берислав Векић, који је са директорком Опште болнице др Сњежаном Арсић, обишао пацијенте и запослене на Интерном одељењу.

-Ово је друга сезона акције бесплатних превентивних прегледа коју спроводи Министарство здравља на подручју целе Србије, а њен  почетак посвећен је превенцији малигних обољења. Поред интернистичког прегледа, радиле су се и анализе крви које уз крвну слику треба да нам покажу  и евентуално присуство туморских маркера, рекао је др Векић и истакао да  је у претходној сезони у свим ординацијама у Србији обављено око 200.000 превентивних прегледа. Он је  подсетио да ће Влада Србије уложити велика средства у  адаптацију објекта Дома здравља у Прокупљу, где ће бити пресељена Општа болница и изграђен савремени здравствени центар.

У Општој болници „Др Алекса Савић“ у Прокупљу до сада је у акцији бесплатних превентивних прегледа прегледано око 3000 грађана. Многе болести на време су откривене код пацијената који су се одазвали акцији и искористили погодности које им је пружило Министарство здравља.

У јучерашњој акцији око 130 грађана са територије Топличког округа искористили ову акцију да провери своје здравствено стање, путем анализе крвне слике, провере крвног притиска,ЕКГ-а,док је код 41 пацијента урађена анализа тумор маркера. На даља испитивања  кроз Дневну болницу послата су три лица, поред тога заказана су два ултразвука абдомена, исто толико  ултразвучна прегледа срца и теста оптерећења у амбуланти Интерног одељења.

Погодност за грађане је што овакви прегледи могу да се обаве без упута, без здравствене књижице и потпуно бесплатно, а посебно треба нагласити да су многи пацијенти на време започели лечење захваљујући оваквим превентивним прегледима.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*