Књига ујединила житеље Нове Божурне


Промоција књиге ”Нова Божурна”, аутора проф. Радивоја Д. Стојиљковића, изазвала је велико интересовање мештана овог насеља. Овом јединственом културном догађају, присуствовали су градоначелник Прокупља Александар Симоновић и заменик градоначелника Мирољуб Пауновић са сарадницима, отац Слободан Петровић испред цркве Свети Прокопије и мештани суседних села.
Говорећи о књизи, дугогодишњи директор Народне библиотеке у Прокупљу и професор књижевности у пензији, Драган Барјактаревић, рекао је да је она непроцењиво благо.
-Аутор књиге се доследно држао теза Одбора за село, Српске академије наука и уметности и написао је књигу која има један историјски значај. Стојиљковић је као искусни истраживач и хроничар, користио бројну архивску и другу грађу у прикупљању података, а служио се и методом анкетирања бројних саговорника. Вредност књиге огледа се и у томе што се у њој говори о настанку села, првим становницима, обичајима, култури и традицијама које су се неговале, рекао је Барјактаревић и нагласио да је аутор књиге систематизовао рукопис у више поглавља.

Према његовим речима, вредност књиге огледа се и у родослову свих породица овог села, од око 60 домаћинстава.
Барјактаревић је подвукао да је књига написана лаким и разумљивим језиком за све читаоце.
Градоначелник Прокупља, Александар Симоновић, изразио је велико задовољство што је присуствовао овој промоцији.
-Ово је први пут да присуствујем промоцији књиге која се одржава у сеоској средини. Драго ми је да постоји овако сложно село. Сваки детаљ у књизи је на свом месту. Сама књига је једно велико благо, не само за мештане села, него и за ширу друштвену заједницу, изјавио је он и додао да би пример житеља Нове Божурне, требало да следе и становници осталих села.
-Идеја о писању књиге, потекла је у јануару 2016. године. Да би угледала светлост дана, обишао сам многе архиве и културне установе, а користио сам и стручну и путописну литературу. Велику помоћ у писању, имао сам и од стране др Мирјане Бечејски Барјактаревић из Алексинца и проф. Јелене Радић из Нове Божурне, рекао је аутор књиге Стојиљковић, који је писао и хронике села Доња и Горња Стражава, Ђуровац и Горње Кординце.
Издавач књиге „Нова Божурна“ је Културно-просветна заједница Србије.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*