Култура не престаје да узвраћа ударац – Тијана Петровић, директорка Дома Културе

Ове  године је култура у Прокупљу добила на значају и достигла је, у односу на раније деловање, приметно, виши ниво. Тим поводом посетили смо  директорку Дома културе, Тијану Петровић, са којом смо попричали о актуелном Културном лету, предстојећим културним дешавањима и њеним индивидуалним плановима.

Манифестација Културно лето у Прокупљу је ове године укључила велики број учесника, понудила разноврстан програм и привукла много посетилаца. Шта можемо још очекивати до краја поменуте манифестације?

–          Приближавамо се самом крају Културног лета, вечерас је концерт групе „Без  Лене“, то су наши гимназијалци. Успешна деца на свим фронтовима! Добри су у школи, у глуми, у књижевној омладини су, свирају... и зато смо решили да ове године они буду део  Културног лета.Већ сутра имамо Књижевно вече, песникње из Крушевца… и то је пето Књижевно вече за ово Културно лето. У суботу имамо један интересантан дан, посвећен јапанској уметности, јапанској култури. Од 10:00h до 14:00h, …то су разни програми, осврт  на јапанску културу, на јапанску књижевност, јапанску моду, чак и на борилачке вештине. Врло занимљив програм! Следеће недеље почиње прослава градске славе, где учествујемо и ми као и остале установе културе и спорта Града Прокупља. Ми почињемо са обележавањем свечаности славе, тако што изводимо позоришну представу, „Позориште у Паланци“, у режији Срђана Живковића.

Прокупчани радо гледају сваку представу коју нам припремите. Сходно томе, да ли имате у плану неку нову?

–          Премијера нове представе је већ следеће недеље, улаз је слободан. Само карте морају да се резервишу, на број телефона  027/324-370 и 027/321- 086. Наша сала има 230 места, а у Прокупљу има пуно љубитеља позоришта. Планирамо врло брзо да радимо и неку нову представу.

Да ли сматрате да је грађанима култура доступна и да у односу на „ Задругу“ на ТВ екранима, ипак постоји и други избор?

–          Култура је апсолутно доступна, између осталог ово Културно лето и носи назив „Слободан ударац за културу“. Мало нас је на то подстакло  и  Светско првенство у фудбалу, а и све остале ствари које се могу гледати на телевизији, али и не морају. Култура има право на слободан ударац!

Поред Књижевне омладине Прокупља, шта још Дом културе може да понуди омладини нашег града?

–          Све секције Дома културе пружају грађанима да узму учешће. При Дому културе ради аматерско позориште „Хранислав Драгутиновић“, које следеће године слави век постојања. Ради КУД „Абрашевић“, где имамо фолклор за децу из вртића и децу млађих разреда основних школа. Имамо „Први ансамбл“, то су наши омладинци, средњошколци и људи који су на студијама, а имамо  и ветеране. Такође, имамо и женску певачку групу, а ради се и са инструменталистима, где се негује етно музика, пре свега традиција. Имамо и дечији хор „Сањалице“ , ту су деца и млади. Имамо књижевну омладину, књижевно друштво  Раде Драинац“, за мало старију популацију. При позоришту ради и школа глуме и Удружење ликовних стваралаца. Све те секције раде са волонтерима и аматерима, са младима и старима, са свим људима који би желели тиме да се баве. Ми посвећујемо много пажње деци,  јер од тих најмлађих дана почињемо децу да окрећемо правим вредностима.

 

Поред Културног лета, да ли можемо очекивати још нека културна дешавања?

–          Ми током године имамо разна културна дешавања, тако да апсолутно имамо план и програм кога се придржавамо и трудимо се да сваке године буде разноврстан. Ове године смо имали изложбу фотографија, фотографије аматера. Која је носила назив „Фото(град)фија“ и када смо расписали тај конкурс,била је интересантна случајност јер је наша општина добила статус Града. Оно што нас очекује је и наше ангажовање поводом стогодишњице од ослобођења Прокупља и 12. октобра ће се открити споменик „Гвозденом пуку“… и врло нам је битно што ћемо имати ангажовање у том програму . Као што смо имали прошле године ангажовање поводом обележавања стогодишњице Толичког устанка. То је нешто на шта треба бити поносан, на наше јунаштво, и што нам то локална самоуправа подиже на виши ниво, наравно, и Влада Републике Србије.

Дом културе се доста променио у последњем периоду. Читали смо о многим донацијама. Шта нам можете рећи о томе и о будућим пројектима?

–          Ми сваке године конкуришемо свугде, где нам се укаже простор. Интересантно је то да задње две године конкуришемо код Министарства правде, тај конкурс постоји три године уназад, …и ми добијамо средства од њих. Планирамо да наставимо и даље, сваки пут када распишу конкурс. Што се тиче, Министарства културе, ту имамо апсолутну подршку, јер је Министарство препознало колико се установе културе и локална самоуправа труде и посвећују пажњу култури.

Евидентно је да култура сад има већи значај у Граду Прокупљу. Какав је осећај бити део тог успешног тима? И да ли имате у плану да поново станете на „даске које живот значе“?

–          Ја са „дасака које живот значе“, нисам ни силазила, само нисам имала толико времена да се бавим позориштем, колико сам радила пре него што сам дошла у Прокупље.Радила сам у једном професионалном позоришту. Пошто овде имам и друге обавезе, није ми жао што се не посвећујем само позоришту, већ генерално култури. И много ми је драго што су наши суграђани препознали да се култура подиже на један виши ниво. Играм и режирам позоришне представе, пуно радим са децом у школи глуме, што ми чини посебно задовољатво. Режирала сам и представу „Ана је чекала“, где сам и играла и пријало ми је,Представа је добила многе награде. Убудуће планирам неке представе.

 

Култура је свуда око нас, само јој треба кренути у сусрет! Сви су се побринули за то, укључујући и младу директорку Дома културе у Прокупљу, Тијану Петровић. На нама је само да пронађемо мало слободног времена и пожелимо да „будемо културни“, све остало се одвија само од себе, у инстисуцијама културе, по трговима, улицама,… Свуда ових дана култура чека на нас!

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*