КУРШУМлија или Беле Цркве…. ко одлучује ?

Како сазнајемо на наредној седници СО Куршумлија  ( или у будуће Беле Цркве) биће на дневном реду предлог промене имена града у Беле Цркве. Одборници дају сагласност и после тога се чека одобрење Министарства за лок.самоуправу а  затим би био расписан и  референдум.

 Куршумлија или Беле Цркве подељују грађане а нас је посебно заинтересовао текст колеге Топличких вести које преносимо у потпуности : 

Дуго сам размишљао да ли да напишем овај текст. На крају сам одлучио јер сматрам да медији морају да, ако ништа друго, покрену полемику о важним питањима. Ради се о томе да ли треба променити име Куршумлије у Беле Цркве. Одмах да кажем да сам ја изричито против. Но, да почнемо редом.

Колико ја знам ово је трећи пут да господин Иринеј, први пут као владика нишки а два пута као патријарх, предлаже да куршумлија промени своје име. Како сам схватио ово садашње је турског порекла а Беле Цркве су старо (славно) средњевековно име.

Немам ништа против било каквог предлога о било чему, и од било кога. На нама је да ли ћемо то прихватити. Кад кажем на нама, мислим на грађане, односно референдум. Сто посто сам сигуран да грађани неће прихватити промену назива па зато и не треба покретати никакву процедуру, како се неби дангубило и трошио новац. .Једноставно, већини грађана се назив Куршумлија свиђа, па нека је и турског порекла. Искрено, не видим ту неки проблем јер у нашем језику има неколико хиљада речи турског порекла (турцизми). Чак је и Вук Караџић кад је писао Речник српског језика оставио турцизме сматрајући да они обогаћују наш језик. Што се тиче другог разлога- славног периода кад је овај крај (не насеље) назван Беле Цркве, оставимо то историји.

Назив места се врло ретко мења. Ако назив Куршумлија није сметао Србима који су овај крај населили после ослобођења од Турака 1878. године, не видим зашто после 140 година не одговара нама. Ако ћемо нешто да мењамо предлажем да се прво промени назив Калемгдана и Дорћола, који се налазе поред Патријаршијског двора.

На крају, рођен сам у Куршумлији и желим остатак живота да проведем у њој, а не у Белим Црквама.

Молим читаоце да изнесу своје мишљење у коментарима како би онима који одлучују помогли у одлуци да ли да расписују референдум.“,Милен Ђорђевић

Ne dirajte mi ime!

Било како било, кад већ имамо две Велике Плане , врло је могуће да ће у будућности бити потребно времена да схватимо да ли је неко из Беле Цркве , Белих Цркава или пак још једне Беле Цркве . 

 

 

1 Коментар

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*