Квиз из историје у част Гвозденог пука

Поводом обележавања 100 година од ослобођења Прокупља у Првом светском рату, 12.октобра 2018.године и откривања спомен обележја Другом пешадијском пуку „Књаз Михаило“, Општина Прокупље и Историјски архив Топлице организују квиз  у коме ће ученици старијих разреда основних и средњих школа показати колико  познају ратну епопеју  јунака Гвозденог пука.

У Народном музеју Топлице одржан је састанак са директорима школа и професорима историје,где су утврђени детаљи овог такмичења.

– Договорено је да се наредних дана у школама организују квалификације за финално такмичење које ће бити одржано 8.октобра у прокупачком Дому културе. Тада ће званично и почети недеља посвећена Гвозденом пуку и обележавању  овог важног датума, рекао је представник Историјског архива, Драган Лекић.

Према утврђеним пропозицијама, сваку школу представљаће трочлана екипа  која ће се такмичити у финалу, а жири ће прогласити најбољу екипу средњошколца, као и најбољу екипу ученка основних школа.

– Активностима које ћемо спроводити, у сусрет обележавању 100 година од ослобођења Прокупља у Првом светском рату и откривању спомен обележја Гвозденом пуку,  желимо да одамо почаст нашим прецима, славним јунацима, али и да нашу децу  научимо  да поколењима преносе славу српских јунака .

Општина Прокупље је припремила богат културно уметнички програм, који има за циљ да подсети на  борбене походе јунака Гвозденог пука, који су чинили борци из Топлице, Пусте Реке и Јабланице. Прокупчани и њихови гости имаће прилику да поред овог Квиза, погледају и бројна културно – уметничка дешавања, као и представе , а све у част јунака који су ратовали од 1912. до 1918. године , а због своје оданости и храбрости чинили су и Гарду краља Александра, па су своје војничке униформе скинули тек 1920.  две године касније, по завршетку Великог рата. Подизањем Спомен парка и организацијом бројних дешавања Прокупље и Топлица ће им се достојно одужити.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*