„Линда“ срушила прокупачку „ђавољу варош“


Једног зимског али топлог дана, каже мени један Прокупчанин „све локације по граду, које су у време бивше власти биле напуштене, претворене у мини депоније и заборављене, биле су идеалне за швалерацију, а онда дођоше напредњаци, расчистише отпад и претворише та места у паркове, дечја игралишта, пијаце и Лидлове… Где је ту правда за нас, који ширимо љубав…“?


Насмејах се, насмеја се и он. Кад мало боље размислим, има човек право. У време бивших, Прокупље је било касаба, једно веће село, са руинираним школама, без обданишта, без инфраструктуре, а о бољитку је могло само да се сања. Урушене зграде установа културе, јер у културу, логично, не треба улагати. Не требају нам паркови, нити дечја игралишта. Огроман минус у буџету и хипотека на пијаћу воду, ал’ зато огроман плус у џеповима локалних функционера и „Лепа Брена за чет’ри особе“. Напуштена и шибљем зарасла места у центру града, и као таква, иделана за окупљање оних који конзумирају опијате или, као што рече наш Прокупчанин, швалерацију. Јело се и пило, свирала је музика, док је Прокупље све дубље тонуло. И онда дођоше напредњаци. И ниче нова Индустријска зона, модерна пијаца, Здравствени центар… Отворише се нова обданишта, изградише паркови, дечја игралишта… Реконструисаше се школе, шеталиште, почеше издвајања за културу, пољопривреду… И поред силне муке да враћају затечена дуговања, успели су све то. И беше плус у буџету, прво мањи, а онда све већи и већи. За сваку похвалу! Сада је ситуација таква да поред реализације великих и малих пројеката, постоје стратегије за подстицај рађања, а доста се издваја за најмлађе али и најстарије суграђане. Тренутно се гради парк код цркве Светог Ђорђа, пијаца, још једно обданиште, Лидл… Све је више капиталних пројеката, а све мање места за окупљање сумњивих људи, нерадника, оних са девијантним понашањем. Прокупље постаје град у правом смислу те речи!
А шта ћемо се местима за „ширење љубави“, што рече наш суграђанин са почетка текста? Нико неће бити ускраћен, има и таквих локација, али мало више ван Прокупља, где локални напредњаци нису били баш толико вредни, као ови наши, прокупачки.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*