Међународни дан музеја у Прокупљу

 

 
 

Народни музеј Топлице је обележио Међународни дан музеја бројним креативним и занимљивим садржајима са темом „Музеји као места за образовање и истраживање“, којом се истиче важност музеја као институција, које подстичу учење, сарадњу и разумевање међу припадницима различитих култура. Овај дан установила је организација, Међународни савет музеја (ICOM), са идејом да промовише улогу и значај музеја у савременом друштву.

Програм ове манифестације отворен је изложбом слика и цртежа, под називом „Маске“ Евине Пешић из Косовске Митровице, која живи и ради у Београду.

-Овом изложбом сам приказала један вид осећања којим пролазимо на неком дневном нивоу. Пре тога сам имала изложбу „Маске“, која је била урађена од керамике, а ово је један вид наставка целе те приче, јер ја волим анатомију. Сматрам да мимиком, коју показујемо на нашим лицима изражавамо осећања. Некад је то позитивно, некад негативно, али кроз слике, које сам радила на акрилу и цртежима, показала сам неки свој вид расположења у неким различитим фазама, рекла је аутор „Маски“ Евин Пешић.

Ова сликарка је по први пут излагала у Прокупљу, а љубитељима ликовне уметности представила је 14 цртежа и девет акрила. На једном од цртежа, како је истакла, приказан је неки вид маске у њеној породици.

Евин Пешић је дипломирала сликарство 1999. године, а 2004. је магистрирала Вајарство на Факултету уметности, Универзитета у Приштини.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*