Министар Бранко Ружић и градоначелник Милан Аранђеловић поставили камен темељац новог вртића у Прокупљу

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић заједно са градоначелником Прокупља Миланом Аранђеловићем данас је у нашем граду поставио камен темељац за изградњу новог вртића у који ће Влада Србије уложити близу 90 милиона динара.

Обраћајући се присутнима Министар Ружић је изјавио да Мнистарство просвете, науке и технолошког развоја  градећи сличне објекте, интензивно ради на повећању капацитета у предшколским установама широм Србије.

Он је истакао да је стратешки циљ Министарства да се повећа обухват деце предшколским васпитањем.

Министар Ружић је рекао да су данас  Прокупљу почели радови на новом објекту вртића који ће задовољити потребе Града Прокупља јер ће коначно сва деца наћи своје место у вртићу и неће више бити листе чекања.

“Наш план је да бришемо листе чекања за вртиће тако што ћемо обезбедити добре услове за боравак деце, уз стручан педагошки назор васпитача, док се родитељи посвећују својим пословним обавезама а њихова деца добију окружење повољно за физички, емоционални и социјални развој.

Градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић захвалио је министру Ружићу и Министарству просвете, науке и технолошког развоја на великој подршци кад је предшколско образовање у питању и проширење капацитета Предшколске установе „Невен“.

Он је нагласио да се овом инвестицијом помаже умногоме родитељима који су имали проблема да своје дете сместе у вртић због недостатака простора и нагласио да ће се када објекат буде завршен тај проблем у потпуности решити и сви малишани наћи своје место у прокупачким вртићима.

“Поносан сам што смо се данас окупили овде, поводом полагања камена темељца за нови вртић у оквиру Пројекта Инклузивног васпитања и образовања Министарства науке и технолошког образовања јер нам је приоритет да обезбедимо свој деци добре

уcлове за боравак у вртићима и утичемо на смањење листа чекања за упис у предшколску установу”, рекао је градоначелник Милан Аранђеловић.

Он је истако да ће се изградњом новог објекта  смањити листа чекања за уписа деце у вртић за 160 места и казао да је предвиђени рок за завршетак радова на том објекту до краја 2022. године.

Изградња нових и реконструкција постојећих објеката спроводи се у оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја који се реализује уз подршку Светске банке и унапређује доступност, квалитет и услове предшколског васпитања и образовања за сву децу.

Кроз пројекат се обезбеђује 11.000 нових места у вртићима за децу и то доградњом постојећих или изградњом нових вртића и на тај начин се добија 5.500 нових места.

Учешће у овом пројекту узеле је и Фондација “Новак Ђоковић”, која помаже да се обезбеди  више од 100 нових соба за 2.500 малишана из 20 градова и општина у Србији .

 Тако је са 1,8 милиона евра подржано 34 локална пројекта који су на различите начине повећали доступност услуга и подршке породицама са малом децом и истовремено омогућиле укључивање више од 3.000 деце из осетљивихдруштвених група у систем предшколског васпитања и образовања.

Пројекат, поред наведеног, подржава Нове основе програма предшколског васпитања и образовања, оснажује компетенције васпитача за имплементацију новог програма, пружа подршку породицама са децом, са фокусом на породице из осетљивих друштвених група, подстиче укључћивање деце у квалитетан систем предшколског васпитања и образовања у циљу обезбеђивања једнаких услова за њихов развој.

 

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*