Министар Вукосављевић , завршетак обнове Народног музеја и отварање изложбе…

Данас је завршена обнова зграде Народног музеја „ Топлица“ и отворена изложба „Плочник 90. година трагања“. У реализацији и једног и другог пројекта учествовало је Министарство културе и Општина Прокупље.

Почетак отварања најавио је директор музеја Дарко Жарић , који се пре свега захвалио министру  културе и информисања што је по четврти пут дошао у Прокупљу. Музеј је реновиран, а пресељење се догодило 1963. године, а последња адаптација је извршена 1978 и 1979.године.

Скупу се обратила и Јулка Кузмановић-Цветковић -аутор изложбе која је  захваљујићи сарадњи са колегама из других институција и из других општина, као и захваљујући министарству ова изложба сумирање вишегодишњег рада. Она није за посебне научне сврхе, јер постоји посебна, обимна публикација. Ова изложба је слика која траје од 1996.године.

Скупу се обратио и председник општине Прокупља Александар Симоновић који је рекао да је општина била суфинансијер. Министарство је препознало у нама квалитет јер смо ми жедни културе. Од када је Вукосављевић министар много је уложено у културне институције и у културу Прокупља. На музеју је урађен кров, фасада и  сада изложба . Учествовано  је са 700 000 динара . Издвојено је 500 000 динара за годишњицу Гвозденог пука. Два милиона инара ће бити уложено за инсталације у  музеју. Такође је и план санације крова на Историјском архиву . Захваљујем се министру, желим му успех, здравље и поручује да ћемо га увек срдачно дочекати и да су му врата нашег града увек отворена.

Oбратио се скупу и министар Владан Вукосављевић, који се захвалио на срдачан дочек и истакао да смо за све сами заслужни, а они су само дали средства и препознали ситуацију. Захвалност дугујем министарству културе и имформисања, локланој самоуправи и институцијама културе. Министар је нагласио да ће у будуће помоћии у заштити културнох наслеђа и додаје: „ Уз успешну сарадњу колега из иностранства, ћемо као министарство охрабрити и наћи начина,да архиолози и стручњаци из разних земаља долазе, радићу да долазе јер имамо одличну међународну културну сарадњу. Тако да ово једним делом показује колико је винчанска култура била колевка онога из чега је касније настала европска култура. Оваква изложба , предмети изузетне уметничке вредности занатске и  друге показују духом далеких епоха. И Прокупчани и гости Прокупља су у прилици да виде нешто што се ретко виђа и наравно урађено руком мајстора. Зато је Прокупље важно министарству културе и информисања, зато што је град велике традиције и културноисторијске…Велика страдања почетком  осамнаестог, деветнаестог и двадесетог века, страдања у Првом светском рату, како од стране бугарског, тако и од стране других окупатора, који су немилице уништавалинарод овог подручја. Не само кроз славу Гвозденог пука, већ и кроз бројна жртвовања и пре двадесетак година. Топличани су познати у српској историји и тако ће и остати, у историјском смислу и у смислу легенде“.

Јован Дучић је рекао : „ Тамо где шапуће историја, ту кличе легенда ..“- тако да су легенде везане за овај крај, легенда о Југ Богдану, Косанчић Ивану, Топлици Милану, заправо  је сведок онога што се некад негде дешавало.   

„ Дакле, ово подручје  врца од  људског ентузијазма, храбрости, посвећености, још од најстаријих времена. Ми сматрамо у министарству да је култура основни образац и темељ постојања заједница. Министарство је ту да помогнекад може и колико може и то ће и даље чинити са великим задовољатвом јер Прокупље због свега заслужује сваку пажњу“.

Министар је званично отворио изложбу и исказао сигурност да ћемо се ускоро сигурно поново видети, јер Прокупље  је једанод градова који је у фокусу Министарства културе и информисања и тако ће и остати рекао је министар  Вукосављевић.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“23″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

8 Коментара

  1. Toplica odise istorijom najvecih srpskih junaka, kulturnim i prirodnim bogatsvima.. Poseta ministra Vukosavljevica, njegova pomoc i podrska su od velikog znacaja za ovaj kraj.. Velika zahvalnos ministru sto je istinski prepoznao kvalitete koje posedujemo i nasu veliku zelju da ono sto vec imamo ozivi!

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*