Млади глумци показали како треба да се чувају и негују стари обичаји

 

Након премијере, која је недавно одржана у Дому културе у Прокупљу, млади глумци 4/2 разреда Основне школе “Ратко Павловић Ћићко”, одиграли су позоришну представу “Сећамо се прела и посела” у издвојеном одељењу Основне школе “Светислав Мирковић Ненад” из Мале Плане у Товрљану.

 

Хладно време, није спречило глумце да мештанима Товрљана, Трновог Лаза, Арбанашке, Крушевице и других суседних села покажу како се чувају народни обичаји, традиција и култура једног народа. Кроз казивање, певање, играње и глуму, показали су све оно што се никада не сме заборавити, а то је култура, историја и традиција једног народа.

Режисер представе, учитељица Славица Чикарић, наглашава да је порука ове представе, да млади не смеју да забораве своје и порекло свог народа.

 

-Овом представом смо показали, да нашу децу учимо правим вредностима и обичајима из ранијих времена, изјавила је она.

Иначе, ово је четврто гостовање малих глумаца Ћићкове школе у једном од најудањенијих прокупачких села. Једночасовни програм, који су приредили ђаци ове Школе заједно са својим вршњацима из Школе у Товрљану, дуго ће се памтити.

 

-Ова Школа је препородила село. Мали, али храбри, марљиви и вредни ученици, заједно са својим учитељем Марком Чикарићем, нама старијима вратили су радост и осмех. Свака им част, изјавила је Аида Шмигић из Товрљана.

Милорад Ђаловић је дошао из села Дединце, општина Куршумлија, како би присуствовао позоришној представи.

 

-Сматрам да ће гостовање и сам наступ деце бити тема о којој ће се причати, не само месецима, него и годинама. Организовати позоришну представу у селу, које је од Прокупља удаљено више од 30 километара, за сваку је похвалу. Хвала свима који су допринели да и ми мештани, као и наша деца, виде како се и путем представе чува народно благо, изјавио је Ђаловић.

-Ја сам рођена у Арбанашки. Оваква представа у нашем селу и његовој околини није се играла више од 25 година. Гледајући ову представу, вратила сам се у време кад сам била млада, и кад су се поштовали неки обичаји. Мислила сам да су заборављени. Својим рецитацијама, казивањима, певањем и играњем народних кола, видим да се ти обичаји и даље чувају, рекла је 78-годишња Јулијана Мијатовић.

Поред бројних мештана, позоришној представи присуствовали су и поједини представници Града Прокупља, директори установа, представници Полицијске управе у Прокупљу.

 

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*