На данашњи дан


Данашњи дан 9. мај  се обележава коао Дан победе над фашизмом и Дан Европе, у знак сећања на завршетак Другог светског рата у Европи 1945. године и почетак стварања Европске уније (ЕУ), пет година касније.

Ове године обележава се 74. годишњица завршетка Другог светског рата и 69 година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније.

Ово су два  важна догађаја у историји Европе, о ове године као и сваке претходне , биће обележена низом манифестација и одавањем поште жртвама фашизма и палим борцима у Другом светском рату.

Дан Европе у земљама ЕУ се обележава  који је означио прекретницу у односима европских земаља и отворио пут стварању заједнице држава на том континенту, док је у Русији тежиште на прослави Дана победе у Другом светском рату.

Институције ЕУ традиционално 9. маја отварају врата за грађане.

С обележавањем Дана Европе ове године поклопио се и самит Процеса Брдо-Бриони у Тирани, иницјативе која је покренута са циљем да убрза интеграцију Западног Балкана у ЕУ.

У Русији се 9. мај обележава као Дан победе над фашизмом традиционалном војном парадом на Црвеном тргу у Москви на којој се приказују руска војна достигнућа.

Дан победе над фашизмом слави се 9. маја у знак сећања на дан када је 1945. нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату.

Дан Европе, 9. мај, установљен је као дан сећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настанку ЕУ.

Декларација је била предлог бившим непријатељима, Француској и Немачкој, да успоставе организацију која ће заједнички управљати њиховим индустријама угља и челика, како се рат у Европи никада не би поново.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*