Најмања птица на свету

Кубански колибри (Меллисуга хеленае) није само најмања птица на свету, већ је и најмања топлокрвна животиња на Земљи. Мужјак је дуг само 5 цм од кљуна до репа . Женке су нешто веће, али оне изгледају мало у поређењу са неким  бубама и лептирима. И, поред тога, како назив птице подразумева, овај колибри је нешто мало већи од пчеле. Најмања птица на свету, као и све птице, колибри, врло је снажно и брзо створење. Крилаима маше брзином од 80 пута у секунди. Брилијантно и сјајно перје колибрија чине га као мала драгуљ. Међутим, његова вишебојна боја није увијек приметна, зависи од угла у којем особа гледа на птицу. Дугачак, танак, на врху мало повијен кљун и танак, при врху расцепљен језик, омогућава му да из цветних чашица „усиса“ ларве, бубице и капи росе. Не плаши се човека, али тешко подноси живот у кавезу, чак и у тропским крајевима, због недостатка простора.

Многе врсте праве гнездо на дрвету, а у њему су обично 2 два јаја. Јаје колибрија најмање је од јаја других птичијих врста, а тежи око 0,30 грама. Инкубација траје 12 до 19 дана.Када колибри са таквим кљуном пије цветни нектар, он непроцењиво прикупља полен на перје и пренесе га у други цвет. Стога ова мала птица игра важну улогу у ширењу биљака. У току једног дана колибри има времена да посетиоко 1500 цветова!

Колибри се храни цветним нектаром, поставља се усправно изнад одабраног цвета и за то време по неколико пута урања језик у унутрашњост цветне чашице, али никада не слети на цвет!

Колибрији могу летети у било ком смеру, лево, десно, горе, доле, чак и уназад! Гнездо птице колибри је као напрстак.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*