Најперспективнији млади шахиста у Прокупљу

У оквиру програма обележавања градске славе Свети Прокопије, одржан је традиционални турнир најмлађих чланова Шаховског клуба „Топличанин“. Брзопотезни турнир је организован у центру града, а прво место у конкуренцији дечака припало је Вељку Пауновићу. Вељко има само 13 година, категорија дечака 7 – 8. разред, а већ је од Спортског савеза општине Прокупље добио признање за најперспективнијег младог спортисту у категорији пионира. Са пет година почео је да се игра фигурама и посматра партије шаха. Безазлена игра га је претворила у дечијег велемајстора. На такмичењима је освојио 7 пехара:  4 индивидуално и 3 за школу и 25 медаља. Вељко је за наш портал одговорио на неколико питања:

  1. Откуд интересовање за шах код детета од пет година?

Било ми је досадно да стално јурим за лоптом  и играм игрице као сви дечаци. Отац је имао пријатеље са којима је играо шах а ја сам седео са стране и посматрао. Игра је деловала занимљиво и обећавала добро дружење. Зато сам пожелео да се и сам опробам,  јер је шах спорт у коме ниси усамљен и уживаш док размишљаш о могућим потезима.

  1. Ко те је научио првим потезима у шаху?

Отац ме је прво научио да ређам фигуре. Било ми је интересантно што је табла карирана, а фигуре различите боје. Када сам схватио положај фигура, тата ми је показао прво основне потезе са пешацима а затим и објаснио која су правила за кретање сваке фигуре. Шах ми се чинио као најинтересантнија од свих игара које сам до тада познавао.

  1. Који шаховски велемајстор ти је узор?

Рус Гари Каспаров. Обожавам финалну партију у којој је победио Анатолија Карпова нападачком стратегијом. Често је гледам изнова и упијам потезе.

  1. Да ли шах сматраш спортом или игром?

Шах може бити игра за оне који се не баве њиме професионално. За мене је шах озбиљан спорт јер у партији учествују два играча, један против другог, потребни су велика концентрација, добро опажање и развијено логичко размишљање.

  1. Која су твоја досадашња достигнућа?

У топличком округу константно освајам прво место (на школском, окружном и општинском такмичењу), а пети сам у републици. Капитен сам екипе школе „9. октобар“, на окружном такмичењу освојили смо пехар и златну медаљу. У Блацу на балканском Опен – првенству 2018. године освојио сам бронзану медаљу у категорији узраста до осмог разреда.

  1. Да ли сматраш да су млади довољно обавештени и заинтересовани за шах?

Шах се у скорије време чешће помиње и дефинише као спорт, али у односу на фудбал неупоредив је број заинтересоване деце. Многима је лакше да у спорту искористе снагу тела уместо снаге ума.

  1. Да ли млади шах сматрају озбиљном дисциплином?

За мене је шах најозбиљнија ствар у животу. Мислим да би и остали требало тако да посматрају овај спорт. Потребно је младе информисати и заинтересовати за ову дисциплину, јер првенствено развија интелигенцију, негује пријатељство и нема разлике у спортском духу у односу на остале спортове. Сви спортови су једнако озбиљни и  интересантни.

  1. У колико најмање потеза до сада си постигао матирање противника?

Најмањи број до мат – потеза био је 15, изузетно ценим сваког играча и нисам успео са мање јер је на турнирима увек јака конкуренција а играчи имају пуно искуства. Када играм против пријатеља ван турнира, више пута буде довољно 4 – 5 потеза.

Осим изузетног шахисте у категорији дечака, породица Пауновић је дала шахисту и у категорији девојчица. На истом турниру поводом обележавања градске славе, Вељкова рођена сестра Виолета Пауновић је освојила прво место. Ова успешна шахисткиња од 11 година иде братовљевим стопама, игра од шесте године, освојила је два пехара за школу и две златне, једну сребрну и једну бронзану медаљу.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“27″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*