Не постоји фаворизовање ћирилице, већ само доследно спровођење закона

Министар културе Владан Вукосављевић каже да Предлог за измену закона о службеној употреби језика и писма не фаворизује ћирилично писмо, већ само тражи доследно спровођење закона. Рекао да очекује да то решење ускоро буде пред Владом и посланица.

Поводом полемика које су закоснке измене изазвале у јавности, министар каже да је важно да тема језика буде присутна у јавности и да се супротстављају мишљења, да се из свих углова сагледа једна тематика која изазива или може изазивати контроверзе.
„Ја сам задовољан што је то дошло у жижу пажње јавности и мислим да ће из тога проистећи добре последице“, рекао је Вукосављевић који је прецизирао да се не ради о новом Закону о службеној употреби језика и писма, већ о изменама и допунама, као и да ће претходити и јавна расправа.

Упитан зашто се сада говори и о казненим мерама, уместо само о мерама охрабрења као и раније, Вукосављевић каже да су казне прописане законом, али и да оне нису главно питање.

„Важно је да се истакне да, када је реч о тим замеркама, пренебрегава се једна врло важна чињеница – постојећим законом о језику и писму предвиђене су такве исте казнене одредбе за непоштовање закона који се тичу употребе језика националних мањина. Према томе, ако ћемо да спроводимо закон доследно, онда оно што важи за језике националних мањина, треба да важи и за српски језик и ћириличко писмо“, рекао је Вукосављевић.

На питање да ли се овим законом фаворизује ћирилица у односу на латиницу, односно да ли је у складу са законом да на улицама буду и ћирилица и латиница истовремено, министар каже – „Апсолутно је у реду“.

 „Нисам сасвим сигуран да је глагол фаворизовати права реч, јер ово није нови закон, ово су само измене и допуне и ситуација је сасвим нормална да се закон уподоби са уставним оквирима“.

Када ће у формалну процедуру ући ове измене, Вукосављевић каже да то зависи од Владе и скупштине, а очекује да ће ускоро бити и пред Владом и посланицима.

Када је реч о медијској стратегији, министар истиче да радна група за израду те стратегије ради по плану и програму.

„Треба са разумним оптимизмом очекивати да ће текст медијске стратегије бити окончан до децембра, односно до краја ове године“, каже министар.

Он објашњава да „теоретски гледано“ радна група може да сачини нови текст, што је допуштено, али да је „тешко поверовати да ће то бити баш тако“, јер је претходна радна група урадила значајан посао.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*