Несебични хероји – Црвени крст, Прокупље

У оквиру обележавања Светског дана сиромаштва, Црвени крст из Прокупља и његови запослени и волонтери омогућили су нам да грађане информишемо о свим активностима и делатностима које обухвата њихов рад. Чини га скуп дивних, несебичних људи, спремних да у сваком тренутку помогну, не очекујући ништа за узврат. Хуманост и осећај за потребе других људи доводи их и до тога да стављају потребе унесрећених корисника испред сопствених потреба. То су људи алтруисти, који дају све од себе јер знају да је њихово мало за некога превише. Црвени крст је основан са циљем да ублажи људску патњу, заштити људски живот и здравље и осигура поштовање људског бића. Основне активности ове организације су прва помоћ, здравствена делатност, добровољно давалаштво крви,  деловање у несрећама и социјална делатност. Све активности Црвени крст из Прокупља спроводи  у сарадњи са локалном самоуправом, без чије би несебичне подршке и финансијске помоћи било немогуће извести било коју акцију.

      Прва помоћ се у нашем граду посебно негује и истиче. То је активност Црвеног крста по којој је препознатљив.Прва помоћ није само чин спасавања живота, то је одраз хуманости и жеље да се помогне у кризним ситуацијама.Свако може бити у прилици да му је потребна прва помоћ, али свако од нас, такође, може да научи да пружи прву помоћ. Програм прве помоћи обухвата обуку за: нове возаче, радно способне људе по радним организацијама, децу школског узраста па чак и рад са петлићима у предшколском узрасту. У оквиру Црвеног крста у Прокупљу постоје две секције – Подмладак Црвеног крста и ОмладинаЦрвеног крста. Подмладак чине ученици основних школа, а омладину ученици средњих школа. Секције су јако посећене, организују се такмичења и неретко та дивна деца освајају награде! Овогодишње такмичење из прве помоћи Црвеног крста Србије је екипи Подмлатка основне школе „Никодије Стојановић Татко“ донело треће место на међурегионалном такмичењу, чиме су обезбедили пласман на републичко такмичење, које ће се одржати 8. септембра 2018. године у Београду. У претходној години је за давање прве помоћи обучено око 200 корисника.

Здравствена делатност се углавном ради по школама, честа су предавања везана за неки специфичан дан или тему: Светски дан здравља, борба против туберкулозе, болести зависности, пушење, наркоманија, хив

      Добровољно давалаштво крви је једно од јавних овлашћења које Црвени крст ради заједно са трансфузиолошком службом из Ниша 2 пута месечно, сваког другог и четвртог понедељка у месецу. Последња организована акција је омогућила прикупљање чак 82 јединице крви. Залагање и труд чланова Црвеног крста из Прокупља довело је до тога да се број добровољних давалаца крви редовно и приметно повећава.

      Деловање у несрећама: Последњих шест месеци обележиле су поплаве, нарочито подручја око Мале Губе. У прихватилиште у Соколани примљено је око 75 унесрећених особа. У Прихватном центру је било и тридесетак деце, од тога две новорођене бебе. Ту су провеле 14 дана. За њих су обезбеђене све потрепштине и намирнице неопходне за живот. Локална самоуправа је на све начине подржала акцију, у току је израда пројекта о изградњи десет кућа за ове људе. Циљ је да особе без крова над главом буду трајно смештене и да више не буду у критичним подручјима склоним поплавама.

      Социјална делатност обухвата поделу пакета за новорођене бебе, програм народних кухиња, програм породичних пакета, акцију „Један пакетић – много љубави“, програм опоравка социјално угрожене деце, програм социјалне инклузије (сарадња са основном школом „Свети Сава“), бригу о старијима (сарадња са Геронтолошким центром)…Последња спроведена активност у оквиру социјалне делатности и уз помоћ локалне самоуправе је подела 300 пакета хране за сеоска подручја, у свих седам месних канцеларија.

Секретар Црвеног крста из Прокупља, Драган Суботић, нам је одговорио на неколико питања везаних за рад ове организације.

1. Црвени крст у Србији је основан 1876. године. Ко је и када дошао на идеју да оформи организацију у нашем граду?

Оснивач Црвеног крста у Прокупљу је прота Милентије Поповић. На идеју је дошао 1878. године, само две године након формирања организације у нашој земљи.Програм и рад Црвеног крста какав познајемо данас је уведен тек крајем двадесетог века, од 1992. године, јер је послератни период захтевао озбиљнији рад и покретање редовних активности.

2. Колико радника и волонтера учествује у акцијама?

Стално запослених радника има 6 а волонтера преко 40. Нема ограничења када су године у питању – то су углавном млади људи, ученици основних и средњих школа, мада има и старијих волонтера. Имали смо случај жене која је наш волонтер била тачно 40 година!Поред уобичајених активности Црвеног крста, активно радимо на едукацији младих по школама – нека од предавања које смо организовали и реализовали су:„Трговина људима“, „Промоција хуманих вредности“, „Дифузија“, „Безбедност деце у саобраћају“…Осим тога, постоји Омладинска теренска јединица „Милош Мирковић“, која броји тридесетак чланова и увек је спремна да обави сваки  задатак Црвеног крста.

3. Данас је светски дан сиромашних, шта мислите о томе – да ли је могуће бар минимално олакшати животе унесрећеним особама и да сте у могућности како бисте још више помогли?
 
Увек постоје добри, хумани људи, великог срца, донатори, који у сваком тренутку прискачу у помоћ.Без константне помоћи локалне самоуправе и помоћи донатора, никада не бисмо могли довољно даумањимо патњу унесрећенима. Наш циљ је да олакшамо животе корисницима и сва могућа средства која буду доступна искористимо да помогнемо сиромашнима. Много пута су сами корисници и њихово задовољство доказ да смо успели у намери да им бар мало надокнадимо губитке. Истичем акцију у којој су учествовали грађани, „Корпа за сиромашне“, која је организована у сарадњи са фирмом РИЧ. Пролазници су наменски куповали и стављали у корпе чије смо садржаје делили најсиромашнијима. Ми смо увек спремни да помогнемо, трудићемо се да у будућности сваку акцију спроведемо на најбољи могући начин и пронађемо решење за сваку несрећу која задеси наше кориснике.
  1. Какво је радно време, ако узмемо у обзир да је много сиромашних којима треба ваша помоћ?

Нема ограничења када је радно време у питању! Организујемо се по потреби, доступни смо 24 сата. Кризне ситуације не бирају време, одазивамо се на сваки позив, било да је вечерњи, ноћни или у раним јутарњим часовима. Када је потребно да се пакети и потрепштине организују на време, нпр. за коришћење рано ујутру, ми морамо да се сакупимо у току ноћи и све то распоредимо и испланирамо. Овај посао је другачији од осталих јер захтева константно ангажовање и доступност. Такав је био случај и са скорашњом великом поплавом, радни дан се није завршио док све унесрећене нисмо збринули, чак се претворио у неколико повезаних дана. Али напомињем, успешна акција је довољна награда што се стопроцентно дајемо.

  1. Очигледно је да сте хуманост подигли на највиши могући ниво и да дајете све од себе да помогнете онима којима је то најпотребније. Колико имате корисника помоћи у граду и околини?

Никада није дефинисан тачан број корисника, он се мења из дана у дан. Оквирно имамо: 300 корисника народне кухиње (они сваког дана узимају по један топли кувани оброк), 300 пакета је подељено најугроженијима на селу, поделили смо 80 кубика огревног дрвета (за 80 најугроженијих породица по метар кубни)…Ове пројекте је финасирала локална самуоправа, надамо се да ћемо их поновити на јесен.

  1. Која је следећа активност Црвеног крста?

Следећа активност је већ испланирана. Очекујемо да нам се до краја месеца допреме 500 пакета хране и хигијене и 5 тона брашна, које ћемо поделити како сеоском тако и градским месним канцеларијама, за најугроженије грађане у тим срединама. Спискове ћемо сачинити заједно са Центром за социјални рад и стручним службама месних заједница.

Захваљујемо Црвеном крсту нашег града на исцрпним информацијама о раду организације. Желимо им успех у свим активностима и надамо се да ћемо информисањем грађана мотивисати младе људе и обезбедити више волонтера и давалаца крви, којих никада није довољно. Не заборавите, наше мало некоме је превише!

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*