Обележен Дан борбе против дијабетеса: Најважнија редовна контрола

????????????????????????????????????

Екипе Превентивног центра и Патронажне службе Дома здравља Прокупље, данас су у центру града спровеле бесплатну акцију  мерења шећера у крви, поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, 14. новембра.

Здравствени радници били су на услузи свим грађанима који су на овај начин могли да провере своје здравље, а како истичу,  редовна контрола вредности шећера је најважнији вид превентиве у борби против ове подмукле болести.

-Дом здравља учествује у свим акцијама које организује Министарство здравља Републике Србије, у циљу подизања свести грађана о значају превенције и ране дијагностике, као најважнијег вида борбе за очување здравља. Овакве акције су прилика да грађани потпуно бесплатно и без здравствене књижице провере вредност шећера у крви, крвни притисак, али и да од лекара који су увек у нашој екипи, добију корисне здравствене савете. Како је дијабетес болест која све више узима маха у свету, али и код нас, саветујемо им да је у борби против ове болести најважнија  редовна контрола шећера, физичка активност и здрава исхрана, истакла је испред Превентивног центра Душанка Загорчић.

У акцији обележавања Дана борбе против дијабетеса учествовала је и Медицинска школа „Др Алекса Савић“ у Прокупљу и ЕБЕРС-Удружење за здравље дијабетичара. И на њиховом штанду грађанима је било омогућено да мерењем шећера у крви провере своје здравствено стање, али и да о овој болести доста сазнају из разних понуђених брошура.

-Тема овогодишње акција је “Породица и дијабетес“, којом желимо да истакнемо значај подршке породице оболелом од дијабетеса, али и то да дијабетес има велики утицај на породицу. Како је број оболелих у сталном порасту, међу којима је све више деце, посебно је важно подсетити да родитељи треба да обрате пажњу још у раном узрасту и да не занемаре симптоме који могу да укажу на ово подмукло обољење, од којих у Србији болује око 75.000 становника, док је у свету регистровано око 420 милиона  оболелих од шећерне болести, истакла је представница Удружења за здравље дијабетичара Јелена Милосављевић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*