Обука прокупачких воћара о начинима најсавременије производње


Америчка организација УСАИД у сарадњи са швајцарском фирмом  “Лукоња”, на Облачинском језеру, надомак Прокупља, организовала је савремену обуку прокупачких и мерошинских воћара.

У обуци је учествовало 130 произвођача из топличког краја, који су имали прилику да се упознају са најсавременијим методама производње воћа.

-Обука је намењена, пре свега, самосталним пољопривредним произвођачима, али и откупљивачима воћа, а циљ свега овога је  постизање вишег нивоа квалитета и контроле, у складу са захтевима савременог тржишта, истакли су организатори.

Теме које су заокупиле највећу пажњу произвођача биле су примена Глобал ГАП стандарда у производњи воћа, органска производња, модерна производња и побољшање продуктивности, као и здравствене и безбедносне мере у циљу очувања околине.

Предузеће “Лукоња” послује у Србији већ пет година, и  првенствено се бави извозом воћа и поврћа. Ово је други пројекат који је ова фирма у сарадњи са УСАИД-ом реализовала у Србији. Први је био за студенте и стручњаке из пољопривредне области, а сада ће у оквиру поменутог пројекта, воћере широм Србије  едуковати о савременим трендовима у производњи воћа.

Овакве едукације ће се организовати широм Србије, а предвиђено је да до краја пројекта оне буду одржане у 16 градова и општина, како би се подигла свест код произвођача о значају праћења савремених трендова у производњи воћа и захтевима и потребама тржишта.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*