Одржано стручно предавање у циљу унапређења популационе политике у Прокупљу

Прокупачки Дом здравља већ три месеца, уз подршку министарке без портфеља у Влади Републике Србије, Славице Ђукић Дејановић,  спроводи пројекат од великог националног значаја под називом „Унапређење популационе политике у Србији“, са посебним освртом на Прокупље и Топлички округ.

Данас је тим едукатора, на челу са докторком Маријом Чикарић, у прокупачком Дому културе одржао прво од три предавања о репродуктивном здрављу младих жена.

Како су казали организатори, два предавања су посвећена очувању здравља репродуктивних органа код жена, а једно трудницама.

“Наша циљна група су млађе женске особе у репродуктивном периоду, од 20 година, па до 45, које се највише уклапају у план рађања и подизања наталитета, кроз програм под називом  “Планирање породице и одговорно родитељство”, казала је др Чикарић.

“Данашње предавање посветили смо женама које тек треба да се одлуче на рађање, којима смо предочили колико репродуктивно здравље има велики значај када је рађање у питању”, казала је Чикарић.

Током предавања, женама је предочена опасност од полних болести и указано на то како да се заштите од инфекција и полно преносивих болести и малигнитета. Такође је било речи и о вантелесној оплодњи или поступку асистиране хумане репродукције, којом је омогућено остваривање потомства људима који нису у могућности да децу добију природним путем.

Говорило се и о планирању породице. Тако је веома битно да се нови члан породице-беба прикључи родитељима онда када они процене да су у могућности да јој пруже најбоље услове за живот.

“Данашњем предавању су, поред младих женских особа, присуствовале и старије жене, и то је добро, јер оне своја запажања и оно што усвоје током стручних излагања лекара и психолога могу да пренесу ћеркама и унукама, казала је докторка Чикарић.

У циљу припремања младих за улогу родитељства, прокупачки тим за спровођење популационе политике од десет чланова, који чине лекари, медицински техничари и психолози, у неколико наврата је спровео анкету и одржао стручна предавања ученицима прокупачке Медицинске школе и средњошколцима у Житорађи.

У исте сврхе, средњошколцима и грађанима су дељени флајери, и различит едукативни материјал.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*