ОН ИМА САМО 22 ГОДИНЕ: СТЕФАН ЈЕ БУДУЋНОСТ ЗДРАВЕ СРБИЈЕ – СТЕФАН УНИЋ-ПУТ ДО ТИТУЛЕ НАЈБОЉЕГ МЛАДОГ ИНОВАТОРА УКРАТКО О СТЕФАНУ УНИЋУ – БИОГРАФИЈА


Стефан Унић је рођен 21. јануара 1998. године у Кушевцу. Стефан Унић је врсни студент Високе техничке машинске школе струковних студија у Трстенику, вицешампион регионалног такмичења за најбољу бизнис идеју, гаји велику љубав према глуми, рецитацији и пливању, говори немачки и енглески језик, аутор је јединствене еколошке идеје „Персонализовани оргонит“, одликован титулом најбољег младог иноватора Расинског округа и носилац престижне Октобарске награде за изузетан допринос у научном истраживању!

На питање да ли је, због тако великог броја признања, навикао на победе и награде, додаје:
– Не, нисам навикао на награде. Навикао сам на такмичења. Волим сам процес такмичења. А, награде као награде, чини ми се да сам им се радовао више него сада. Мада, и сада се ја уистину обрадујем, али сам престао да радим нешто због, конкретно, награде. Сада радим оно што баш волим и уживам у томе. Волим кад труд и време које сам уложио буду награђени.
Овај скромни момак, ког већ ословљавају генијалцем, истиче да није сам заслужан за постигнуто.
-Захваљујући подршци великог броја људи, научника, ментора, успео сам да остварим ове своје успехе. Ја напомињем да нису ово само моји успеси, већ успеси И професора, ментора И свих нас јер ја представљам своју земљу у свету И представљам дух И менталитет нашег народа у најбољем светлу.
Уметност, спорт и друштвени живот нису запостављени.
Иако влада мишљење да човек мора да се одрекне много других сфера активности да би остварио успех у једној, и то још овакав какав је остварио Стефан Унић, он ипак не дели то мишљење.


– Немам утисак да ми је било напорно. Бавио сам се оним што волим и уз подршку различитих људи и не мислим да сам се због овог истраживања одрекао било чега другог. Имао сам времена и за нека друга такмичења, цртање и дружење са пријатељима, као и рекреативно бављење спортом, наравно и за школске обавезе и одмор.
Иако Стефана красе лична скромност у разговорима о успеху, ипак је свестан да је сада добар тренутак да у Србији промовише науку и успехе његових другара. Зато не одбија позиве за гостовања у медијима.
На питање зашто је уписао Високу школу у Трстенику, смер производно машинство он додаје:
-Због породичне традиције Унића који су по струци машинци, мој дека па сада ја као наследник машинске струке. Породична традиција Унића је стара чак један век, мој прадеда Живан је први конструисао воденицу на Нишави И у то време је био познат инноватор, то је био 20. Век. Сада мој деда који се такође зове Живан конструисао је пресу И прозвали су га нови Тесла због тога – додаје Стефан.
На питање шта га везује за Прокупље
-Па наравно то су моји другари, пријатељи И научници из тог краја. Живим у Трстенику, увек радо посећујем Прокупље, најбољи изласци И забеве су у Прокупљу (смех…).
Иза Стефана је успешна 2019. година коју ће, како казује за prokupackevesti.rs , памтити по великој радости кроз читаву годину.

1 Коментар

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*